Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zorgkosten moeten anders verdeeld worden’

Redacteur Zorgvisie
De zorguitgaven moeten in de toekomst anders worden verdeeld. Dat stelt het Sociaal Cultureel Planbureau (CPB) in een rapport. Als dit niet gebeurt, betalen toekomstige jongeren daar de rekening van.
Generatie-Fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia

Als de zorguitgaven in de toekomst worden gefinancierd zoals het nu gebeurt, wordt er meer beroep gedaan op solidariteitselementen, schrijft het CPB in het rapport. ‘De herverdeling van jong naar oud en van hoge inkomens naar lage inkomens neemt dan toe.’ Dat betekent dat 70-plussers met een laag inkomen er, als de zorguitgaven net zo hard groeien als nu, 21 procent op vooruitgaan. Maar voor mensen die jonger zijn dan 70 en een hoog inkomen hebben betekent het juist dat ze er 3 procent op achteruitgaan.

Andere verdelingen
Als de zorg anders wordt gefinancierd, wordt de verdeling voor deze groepen ook anders, concludeert het CPB. Als het eigen risico bijvoorbeeld wordt verhoogd worden de verschillen tussen de leeftijden en inkomens kleiner. Bij een lager eigen risico wordt de herverdeling juist weer groter. ‘Leeftijdsafhankelijke financiering van extra zorggroei, waarbij niet-gepensioneerden lagere zorgpremies betalen, vermindert de herverdeling van jong naar oud.’ Bij die laatste financiering en bij een hoger eigen risico zijn ouderen en arme huishoudens  volgens de berekeningen van het CPB in de toekomst beter af dan de ouderen en lagere inkomens van nu. Bij een leeftijdsafhankelijke financiering betaalt de groep die de meeste zorg gebruikt, ouderen, meer dan de groep die minder zorg gebruikt, jongeren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.