Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorglogistiek faciliteert zorg aan huis

postnl
In het traditionele model van de gezondheidszorg stond de zorginstelling centraal. De patiënt ging voor iedere zorgvraag naar de huisarts of het ziekenhuis en haalde zijn medicijnen op bij een apotheek. Dit beeld is aan het verschuiven, steeds meer zorginstellingen organiseren de zorg rondom de patiënt. Twee trends liggen hieraan ten grondslag.
700x500

Patiënten gaan voor zorg lang niet altijd meer naar de huisarts of specialist. Steeds vaker verlenen zorginstellingen minder complexe zorg ook thuis. Zodat mensen niet meer de deur uit hoeven, minder geconfronteerd worden met wachttijden en de zorgprofessional de capaciteit in medische centra optimaal kan benutten. Dit biedt gemak voor de patiënt en kan ook het herstel bevorderen.

Nieuwe technologie en gespecialiseerde dienstverlening maken het makkelijker om zorg op afstand te leveren. Voor deze zorgverlening is het nodig de juiste hulpmiddelen en medicatie thuis te bezorgen. Hiervoor zijn ook extra services rondom de bezorging nodig. Producten moeten op de juiste plek worden gezet binnen het huis of indien gewenst zelfs worden geïnstalleerd. Met extra zorg voor een doelgroep waarvoor dit soms noodzakelijk is, of die het gemak hiervan extra kan waarderen.

Deze ontwikkeling wordt niet alleen door technologie gedreven, maar ook door een andere behoefte bij patiënten. Zij zijn als consument van andere producten steeds meer gewend online te kunnen bestellen en thuis te laten bezorgen. Daarmee ontstaan andere verwachtingen van de mogelijkheden van thuisbezorging in het zorgdomein. En bij het online bestellen van medicijnen of medische hulpmiddelen verwachten zij minimaal hetzelfde gemak rondom bezorging als bij andere producten.

Door verschillende bezorgnetwerken in te zetten, kunnen OTC-medicatie, medische hulpmiddelen en gekoelde medicatie efficiënt, op het juiste moment én onder de juiste condities bij de patiënt thuisbezorgd worden. Om patiënten de gewenste regie te geven, is het noodzakelijk dat zij keuze, inzicht en controle ervaren bij de gekozen bezorgoplossingen.

PostNL biedt die regie-mogelijkheid bij gekoelde medicatie door de bestellingen in een 2-uurs-tijdvak af te leveren, in de benodigde koeling. Hierbij hebben de verzender en ontvanger de keuze in welk tijdvak dit plaatsvindt. Zo weet de zorgprofessional wanneer de zorg aan huis, na de bezorging, kan plaatsvinden. Daarnaast is er inzicht in de zending via track & trace, zodat de apotheker en patiënt regie houden over het hele proces.

Een andere mogelijkheid om (kosten)efficiënt ongekoelde medicatie bij patiënten thuis te laten bezorgen, is via de brievenbus. Daarvoor hebben wij de healthpack ontwikkeld: een speciale, beveiligde verpakking waarmee apotheken gemakkelijk medicatie bij de patiënt kunnen laten thuisbezorgen via de brievenbus. Past de zending onverhoopt niet door de brievenbus, dan wordt deze met hetzelfde gemak als pakket bezorgd. Met track & trace kunnen zowel de apotheker als patiënt zien wat de status van de levering is. Daarnaast bieden we de mogelijkheid IT-systemen van de apotheek te koppelen met ons systeem.

Door medicatie en andere medische zendingen thuis te laten bezorgen, ervaart de patiënt meer regie en kan de zorgprofessional zich op de daadwerkelijke zorg voor de patiënt richten.

Meer weten? In het zorglogistiek magazine van PostNL vind je via deze link cases van andere oplossingen voor zorginstellingen. Of neem direct contact op met Julie Wolsak

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.