Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

Zorgmedewerkers bezetten verpleeghuis Osira

Vandaag hebben medewerkers van de Amsterdamse zorginstelling Osira hun verpleeghuis bezet. Aanleiding is het cao-akkoord voor de verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT) dat vorige week is afgesloten.
Zorgmedewerkers bezetten verpleeghuis Osira

Volgens een persbericht van Abvakabo FNV zijn de medewerkers verontwaardigd over het feit dat ‘de werkgevers het op een (cao)akkoordje hebben gegooid met de kleine bonden die slechts vier procent van de zorgmedewerkers vertegenwoordigen.’

Akkoordje

Zorgmedewerker Soraya wordt in het persbericht geciteerd: ‘Wij eisen gehoord te worden. Dit akkoordje doet niets aan de hoge werkdruk waaronder wij al jaren moeten werken. Er moet echt wat veranderen, want wij willen kwaliteit van zorg bieden. Dat betekent meer collega’s, minder flexibilisering en meer waardering.’

Referendum

De bezetting hoort bij de campagne van Abvakabo FNV tegen het cao-akkoord. Gisteren lanceerde de bond al een referendumcampagne. In dit referendum krijgen alle medewerkers uit de verpleeghuizen en thuiszorg de kans om hun mening te geven over de nieuwe cao. Abvakabo is van mening dat in deze cao de flexibilisering niet aangepakt wordt en dat de loonsverhoging van gemiddeld 1,2 procent per jaar te mager is. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter / Beeld ANP Robert van den Berge)

Lees meer:

Stemming cao VVT wordt spannend

Cao-akkoord VVT zonder Abvakabo FNV

Verscherpt toezicht Osira Amstelring opgeheven

11 REACTIES

 1. Inderdaad 4% en de Abva Kabo ‘maar liefst’ 6%. Want zo zit het in elkaar. 90% is niet georganiseerd en heeft geen boodschap aan dit geleuter. We zijn dik tevreden met de overeengekomen 2,2% want rekenen is ook niet de sterkste kant van deze grote vakbond.

 2. Lees alle reacties
 3. Tegen een soortgelijke club verzorgers en verzorgsters dan die nu staken, heb ik weleens gezegd: “jullie werken inefficient. 40% van jullie werk kan veel en veel efficienter dan bespaar je uiteindelijk 15 tot 20 %. Weg is de beroemde, niet noodzakelijke werkdruk. Die beroemde werkdruk wordt maar wat graag in stand gehouden in Nederland; MAAR DIE IS EENVOUDIG TE VERHELPEN, DUS IN FEITE IS ER DIE NIET. Het probleem is dat de club al heel slecht is opgeleid in hun eigen verzorging — vaak helemaal niet — en al zeker niet op het punt van organisatie en efficiency. De leiding die dat zou moeten doen zit de hele dag voor het PC scherm: VOOR WAT????
  Voor de planning. Er zijn toch programma’s om dat in een half uur te regelen. En zo noem ik wel tien voorbeelden. Wat kan er nog veel, heel veel — ten goede — veranderd worden in de zorg. WERKDRUK, GROTE GROTE ONZIN. Je moet wel zorgen — EN DAT IS HEEL BELANGRIJK — dat als je een efficiency-slag doet dat de leiding dan niet zegt: “We kunnen het met 2 verzorgsters minder, want die leiding ziet alleen maar geld voor hun vakantie 3x per jaar in Toscane, waar ze met hun mercedes naar hun villa rijden. Nee, tijdbesparingen moeten ten goede komen aan zaken die al lang vervallen zijn EN TOT DE BASISTAKEN VAN DE VERZORGING HOREN: een opbeurend woord, een arm om de schouder, een nette en gewassen patient, helpen met eten, wandelen naar buiten, de juiste medicijnen en nog twintig dingen meer. Daar betaalt de familie voor en is de essentie om iets te doen aan het welzijn van oudjes die in een troosteloze en uitzichtloze positie zitten en waartoe morgen je moeder of jezelf toe kunnen behoren.
  Daar zit denk ik de knoop, de efficiency besparingen die je eventueel in de loop der jaren gedaan hebt, waren voor de leiding reden voor een steeds lagere personele bezetting. Dat is inderdaad creeren van werkdruk. Maar daar waren jullie toch zelf bij, of is het intelligentieniveau daar onvoldoende voor om dat uit te leggen EN TE VOORKOMEN. Heel, heel jammer VOORAL VOOR DE PATIENT.

 4. Altijd makkelijk om de vorm aan te vallen, want dan hoef je het niet over de inhoud te hebben. Feit is dat het akkoord dat er nu ligt met slechts 4% van de werknemers is gesloten. Hoe erg is het om de andere 96% te vragen naar hun mening? Goed dat Abvakabo FNV hier werk van maakt. Zouden meer vakbonden moeten doen. En alle politieke partijen die dit willen ondersteunen zijn welkom. Dat het vooral de SP en PvdA zijn die vakbonden steunen ligt idd aan de kleur van de partijen. Ik zie de VVD niet zo snel de barricade staan voor werknemers. Is Actiz dan ook een onderafdeling van de VVD?

 5. @John Weer een typisch communistische verdraaiing van feiten. Ik stelde de VRAAG ” of is het een onderafdeling van de SP”. Jij gaat vervolgens volledig uit je dak in je reactie. Wat voor mij een bevestiging is van mijn vermoeden… Verder ga je volkomen voorbij aan mijn punt, nl. Dat er niets spontaan was aan deze actie. Volkomen geregisseerd door de AbvaKabo. En de SP. En idd zoals Boeder zegt: de andere bonden hebben ook leden die bepalen wat de inzet is. Mijn bond heeft mij gevraagd of ik voor of tegen het bereikte akkoord ben. En ik ben dus voor.

 6. @ John ,
  Waar kan ik in het referendum dan kwijt dat ik werkzaam ben in de sector? Daarnaast is de inzet van de andere bonden net als bij akf in samenspraak met leden bepaald. Daarnaast vertegenwoordigd de Abva ook maar een klein deel van de werknemers in de VVT en pretendeert de hele sector te vertegenwoordigen terwijl acties alleen lijken voorbestemd in Amsterdam en den haag. Ik krijg de indruk dat de Amsterdamse situatie wordt uitvergroot en gebruikt wordt door akf als landelijk thema. Voor wat betreft de sp. De sp heeft ,zo lijkt het weldegelijk een grote rol in het geheel het lijkt mij dat je dat niet kunt ontkennen. Overal waar Abva actie voert staan de rode jasjes en ballonnen van de sp paraat.dus mi is er wel degelijk een grote invloed en waar die vandaan komt is niet van belang.abvakabo moet nu gaan uitleggen waarom zij hun inzet niet hebben binnengehaald en schuiven dit voortdurend op andere bonden en werkgevers. Waar is de verantwoording naar de leden over het niet behalen van de inzet??? Daar hoor ik niets over.Mijn lidmaatschap bij ABVAKABO heb ik opgezegd vanwege het juist niet luisteren naar leden. Het moeten slagen van bepaalde organisatieprincipes heeft bij ABVAKABO prioriteit en niet het belang van de sector en de werknemers daarbinnen!

 7. Ik vind dat meer geluisterd moet worden naar de zorgmedewerkers. Ik werk in een verpleeghuis in Amersfoort en ik ben trots op mijn collega’s in Amsterdam. De zorg moet echt beter en wij moeten daarvoor in actie komen. Anders verandert er echt niets. Bezetten van een huis vind ik een hele goede actie. Wat is de volgende stap als de werkgevers niet luisteren?

 8. Die mensen hebben het drukker hier met Abva afzeiken. Beetje doorzichtig. AbvaKabo vertegenwoordigd niet 96% maar denkt te weten dat de sector niet beter wordt van dit akkoord. En geeft daarom alle medewerkers in de sector de gelegenheid om te stemmen. Dat vind ik heel goed! Ik ga NEE stemmen omdat in deze cao de teringzooi in de thuiszorg totaal niet op wordt gelost. Wij hebben 20% loon in moeten leveren!!!

 9. in rectie op Ronald. Waar baseer je je leugen dat de abvakabo een onderafdeling van de SP is. Het feit dat lilian marijnissen de dochter is van Jan marijnissen wil niet zeggen dat dit een door de sp geïnitieerde actie is. Zij kan er namelijks niets aan doen dat haar vader een prominent politicus is. Verder zitten er uiteraard SP-ers bij de abvakabo, maar ook pvda-ers, D’66-ers en waarschijnlijk ook nog wel een paar vvd-ers. Verder slaat je opmerking dat ze de andere bonden en actiz in de wielen rijden totale onzin; itt de andere bonden is de inzet van de abvakabo bepaald door de leden zelf. Immers, de leden zijn de vakbonden. Zo gaat dat met verenigingen. Verder doet de abavakabo wat er van hen wordt verwacht van de leden, namelijk het opkomen voor hun rechten.
  in reactie op jan. als je praat over eerlijk en betrouwbaar moet je zelf geen halve waarheden vertellen. Abvakabo claimt helemaal niet 96% van de vvt-sector te vertegenwoordigen. ze willen de overige 96% de gelegenheid gunnen om hun stem te laten horen omdat er met een achterban van 4% niet gesproken kan worden van een draagvlak. Verder klopt je verhaal dat je niet onder de sector hoeft te vallen om te stemmen ook niet. In de begeleidende tekst van het referendum staat toch echt: “…organiseert Abvakabo FNV een referendum voor de hele sector. Zowel leden de als niet-leden kunnen stemmen…” Met de niet leden wordt hier dus bedoeld: de niet leden van de abvakabo en dus niet heel nederland.

 10. Mooi hoor dat er eindelijk medewerkers in actie komen tegen het slechte cao akkoord. Ik ben blij dat ik vorige week mijn lidmaatschap bij Nu91 heb opgezegd en lid ben geworden van Abvakabo, daar luisteren ze tenminste en stemmen ze niet zomaar in met een cao.

 11. Opmerkelijk is dat iedere Nederlander kan stemmen op de referendumsite van Abvakabo. Je hoeft niet in de zorg te werken laat staan onder de Cao VVT te vallen. Lijkt mij dat er dan een el erg vertekend beeld gaat ontstaan. Trouwens hoe arrogant is het om te stellen dat Abvakabo 96% van de werknemers in de verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorg vertegenwoordigt. Laten we wel eerlijk en betrouwbaar zijn.

 12. Volgens het persbericht van AbvaKabo was dit een spontane actie. Op de site van EenVandaag staat dat de camera’s er vanaf het begin van de actie bij waren. Geen spontane actie dus, maar een door de gefrustreerde AbvaKabo geregisseerde actie. Vanaf de start van de CAO- besprekingen probeerde deze bond (of is het een onderafdeling van de SP?) de andere bonden en werkgeversorganisaties in de wielen te rijden, de besprekingen te ontregelen en door zo hard mogelijk te schreeuwen indruk te maken. Dat is dus mislukt. Soms moet je je verlies nemen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.