Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Zorgpersoneel eist massaal onregelmatigheidstoeslag op

Niet alleen ziekenhuismedewerkers eisen onregelmatigheidstoeslag (ORT) op bij hun werkgevers. Ook medewerkers in de ggz, vvt en gehandicaptenzorg kunnen dat doen. Volgens vakbond NU’91 heeft de hele zorgsector zich jarenlang niet aan Europese richtlijnen voor de betaling van onregelmatigheidstoeslag gehouden. Dit kan de sector tientallen miljoenen euro’s kosten.
ANP
ANP - Foto: ANP Ade Johnson
Premium

De rechtbank in Den Haag

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  8 REACTIES

  1. @ppep, nu de handen aan het bed eens recht hebben op een in de eerste plaats ten onrechte onuitbetaalde loonsituatie is het ‘graaien’? Deze mensen hebben er recht op volgens de uitspraak, ik zou u maar meer druk maken over de grote graaiers in de zorg die het ‘onbetaalbaar’ maken’, maar goed aan u betoog te lezen is uwe stem uitgegaan naar de VVD.

  2. Lees alle reacties
  3. Als die mensen er recht op hebben, moet het betaald worden. Punt is meer dat in de zorg altijd veel door medewerkers werd gegegeven. Overwerk, diensten, het ‘hoorde erbij’ en personeel deed niet moeilijk. Maar momenteel verhardt alles, verzakelijkt de zorg, en dan moet je als personeel mee.

  4. @Gorrit Smit: Zo lust ik er nog wel een. ORT krijg je als compensatie voor het werk dat je doet  op niet reguliere momenten. Dit kun je dus nooit vergelijken met het basissalaris. Dus dit is een drogredenatie van jewelste. Deze regeling zorgt ervoor dat het salaris oneigenlijk wordt opgeplust zonder dat daar direct werkzaamheden tegenover staan. Dezelfde gekkigheid dus als personeel dat elk jaar automatisch een salaristrede omhoog gaat (FWG) zonder dat daar een (extra) prestatie tegenover staat.
   Logischer zou zijn dat de vakbond zich bezig houdt met het beter waarderen van medewerkers in de zorg door middel van een hoger basissalaris als dit soort bizarre oukazes.

  5. @Roelf; NU’91 heeft dit jaren geleden al aangekaart bij werkgevers. Die wilden daar niks van weten en lieten het welbewust op een rechtzaak aankomen
   @Hansdeen; die redenering volgend hoef jij ook geen basissalaris tijdens vakantie. Je werkt dan toch niet en krijgt vakantiegeld ? Gelukkig regelt de wet anders en moet je loon krijgen tijdens je vakantie. Het Europees Hof en de Haagse rechtbank spraken uit dat daar ook ORT onder valt.
   @N.Hoogendoorn; Het Europees hof van justitie en de Haagse rechtbank zijn het dus niet met u eens.

  6. Ik zelf ben ook werknemer in de gezondheidszorg maar vind het desondanks te zot voor woorden dat er ORT uitbetaald moet worden voor ORT die niet gewerkt is in de vakantie. Straks moet er ook nog ORT betaald worden over opgenomen PBL uren en compensatie uren Als je de lijn door zou trekken dan zou er ook vakantiegeld betaald moeten worden over het ORT bedrag. Op deze manier wordt de gezondheidszorg zo duur dat daarmee naar de haaien gaan in de gezondheidszorg omdat er dan weer gekort moet worden op directe zorg en uitvoerned werk.

  7. NU’91 legt de verantwoordelijkheid voor de ontstane situatie wel erg eenzijdig bij de werkgevers neer, maar hadden de werknemersorganisaties, als NU’91 in het verleden niet beter moeten opletten voordat ze tekenden voor de CAO’s? Kwestie van een beetje boter op het hoofd?

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.