Zorgpersoneel eist massaal onregelmatigheidstoeslag op

Niet alleen ziekenhuismedewerkers eisen onregelmatigheidstoeslag (ORT) op bij hun werkgevers. Ook medewerkers in de ggz, vvt en gehandicaptenzorg kunnen dat doen. Volgens vakbond NU’91 heeft de hele zorgsector zich jarenlang niet aan Europese richtlijnen voor de betaling van onregelmatigheidstoeslag gehouden. Dit kan de sector tientallen miljoenen euro’s kosten.
ANP
ANP - Foto: ANP Ade Johnson

De rechtbank in Den Haag oordeelde op 2 juni dat het HagaZiekenhuis een voormalige medewerker 5.554,72 euro moet betalen. Dit geld betreft onregelmatigheidstoeslag dat niet aan hem is uitbetaald gedurende zijn vakanties. Met deze uitspraak bevestigt de rechter dat het ziekenhuis Europese richtlijnen heeft geschonden. Die regels schrijven voor dat ORT onderdeel is van het reguliere loon en dat het daarom ook gedurende vakanties uitbetaald moet worden.

Massaal opeisen

Het gevolg van dit vonnis is dat zorgmedewerkers nu massaal achterstallig ORT-geld kunnen opeisen bij hun werkgevers. ‘We roepen daar iedereen toe op die onder de oudere cao’s hebben gewerkt’, zegt

8
254

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.