Meer voordelen van 12-uursdiensten zijn dat er minder overdrachtsmomenten zijn en dat een werkweek korter duurt: je hoeft minder dagen te werken. Voor de patiënt is er meer continuïteit van zorg. Ook geven langere werkdagen meer kans op leerervaring, volgens ambulanceverpleegkundige Rudgeri de Kort in Bijzijn: “Voor starters is het namelijk ideaal om leermomenten te bundelen in plaats van te fragmenteren”, zegt hij. “Zo haal je meer uit de uren aan werkervaring die je opdoet.”
Tegenstanders
Tegenstanders menen dat variatie in diensten en tijden juist prettig is. Zelfstandig verpleegkundige Annelies Blekman in Bijzijn: “Het lijkt mij het meest praktisch om een variatie in diensten te hebben, met verschil in lengte in werkuren. Volgens mij heb je dan de meeste kans op voldoende gemotiveerd personeel.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)
Lees ook:
Wachtdienst artsen blijft werktijd
Meer onregelmatige diensten voor oudere werknemer
Zorgvisie magazine
Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.
Misschien een gekke vraag, waarom niet de dag dienst om 4 uur ’s ochtends te laten beginnen dan kunnen we dezelfde dag nog winkelen bij C&A. En met 24 uurs diensten, dan hebben wij als verpleegkundigen nog meer vrije Tijd. ( 4 + 8 + 24 = 36 voorwaarts roterend roosteren)
Wat is de praktijk. Verpleegkundigen; & Ondersteunende diensten werken al vaak meer dan 8 uur. Eerst een vroege dienst van 07.00 uur tot 15.30 uur ( 8 uur ) daarna verplicht Werkoverleg ( CAO bepaald .min. 8 x per jaar ) van 16.00 tot 18.00 uur , vaak tot 18.30 uur , dan kom je al tot een lange werkdag.
Het voorstel om over te gaan naar 12 urige werkdag is voor onze Clienten in de Zorg Ideaal.Continuiteit van Zorg, meer Kwaliteit en voor het Personeel meer Vrije Tijd.