Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zorgpersoneel voelt zich het meest onveilig

Mark van Dorresteijn
Werknemers in de zorg voelen zich vaker onveilig dan werknemers uit andere sectoren. Dat blijkt uit een onderzoek van facilitair dienstverlener Eurest Services onder 1100 werknemers. Iets meer dan een vijfde van het zorgpersoneel geeft aan zich het afgelopen jaar een of meer keren onveilig te hebben gevoeld op het werk.
Zorgpersoneel voelt zich het meest onveilig
Peter Atkins / Fotolia

Gemiddeld voelen 4,7 procent van de werknemers zich onveilig. In de zorg ligt dit percentage op 7,1. Volgens het onderzoek komt het voornamelijk doordat ziekenhuizen publiekelijk toegankelijk zijn en relatief slecht beveiligd worden. De werknemers ervaren de beveiliging ook als gebrekkig, stelt het onderzoek.

Gevoelens van onveiligheid

Meer dan een vijfde van het zorgpersoneel geeft aan dat zij het afgelopen jaar gevoelens van onveiligheid hebben ervaren door incidenten als geweld, diefstal of bedreiging. In de andere sectoren voelde een op de acht zich onveilig door incidenten. “Gevoelens van onveiligheid in de zorg ontstaan mede doordat de werkplekken zich vaak op publiek toegankelijke locaties bevinden”, aldus Vincent Peeters, directeur van Eurest Services. “De beslotenheid van kantoorlocaties zorgt automatisch voor een veiliger gevoel. Maar de bezuinigingsdrang in de zorgsector heeft ook invloed; de beveiliging op zorglocaties is hierdoor soms onder de maat. We moeten echter niet vergeten dat de Nederlandse werknemer zich doorgaans veilig voelt en dat op veel locaties in Nederland de beveiliging als goed wordt ervaren.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Weblog: Aangiftes

Politiek bezorgd om veiligheid van zorgpersoneel

Verpleegkundigen: ‘Ik zou altijd aangifte doen’

Aangifte bedreiging UMC St Radboud

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie. In het maartnummer van Zorgvisie gaat de focus van het blad over personeel.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.