Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgreus in Zuid-Nederland in de steigers

Redactie Zorgvisie
Drie grote zorgaanbieders willen hun krachten bundelen tot de Zorgalliantie Zuid-Nederland. Samen hebben ze een omzet van ruim een half miljard euro.

Zorggroep West- en Midden-Brabant (ZWMB), Vitalis Woon-Zorggroep en Zorggroep Noord- en Midden-Limburg willen intensief gaan samenwerken. De nieuwe naam wordt Zorgalliantie Zuid-Nederland. De Zorgalliantie wordt met een omzet van ruim 500 miljoen euro een van de grootste van Nederland. Samen hebben de partijen zo’n 100.000 klanten en 15.000 medewerkers.

Innovatie en kwaliteit

De samenwerking moet vooral op de gebieden van marketing, innovatie en kwaliteit vruchten gaan opleveren. ZWMB-bestuursvoorzitter Wim Corsten: “Zorgorganisaties kunnen door de jarenlange bezuinigingen op de AWBZ steeds moeilijker geld vrijmaken voor innovatie. Vitalis heeft bijvoorbeeld veel ervaring met wonen en servicediensten aan ouderen aan de bovenkant van de markt. Dat kunnen we in heel Zuid-Nederland gaan uitrollen.”

Coöperatieve vereniging

Of het tot een bestuurlijke fusie komt is nog niet duidelijk. De organisaties laten onderzoeken welke juridische vorm het beste is voor de samenwerking. Ook een coöperatieve vereniging behoort tot de mogelijkheden, laat Corsten weten. Het onderzoek moet begin 2008 af zijn. Dan zullen ze de partijen zich ook melden bij de NMa.

Goedkeuring NMa

Om de goedkeuring van de NMa te verkrijgen maken de zorgorganisaties gebruik van de ‘hink-stap-sprong’: “Als je elke keer een geografisch gebied overslaat, kun je alles aan elkaar rijgen. Dat vindt de NMa prima”, zei Corsten eerder dit jaar in Zorgvisie. De NMa stak vorig jaar een stokje voor de fusie van Zorggroep West- en Midden-Brabant met Amarant, omdat er een te grote regionale machtsconcentratie dreigde. Om dezelfde kreeg de fusie van Thuiszorg Midden-Limburg en Land van Gelre en Gullick met Proteion in 2005 het rode licht.

Regionale herkenbaarheid

De organisaties willen hun regionale gezicht behouden. Corsten: “De uitvoering blijft in regionale handen. We blijven herkenbaar voor klanten.” Juist vanwege de herkenbaarheid gaat Zorggroep West- en Midden-Brabant vanaf 1 januari 2008 weer Thebe heten. Zorggroep West- en Midden-Brabant is een fusie van Thebe, Mark en Maasmond en De Runne. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.