Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Zorgrobot Amigo derde plek op RoboCup

Mark van Dorresteijn
De Nederlandse zorgrobot Amigo van de TU Eindhoven is derde geworden op de RoboCup 2013 in Eindhoven. Amigo scoorde goed op noodsituaties herkennen en opruimen. De Duitse robot, die een bierflesje kan openen, eindigde op de eerste plaats.
Zorgrobot Amigo derde plek op RoboCup
Foto: Zorgrobot Amigo

De RoboCup is een internationale wedstrijd waar robots strijden op diverse onderdelen. Het meest bekend is het voetbalonderdeel. Daarnaast zijn er ook onderdelen op het gebied van zorg en veiligheid.

Amigo

Amigo kwam op het onderdeel ‘noodsituatie’ als beste uit de bus. De robot moest vuur in de keuken herkennen, op zoek gaan naar mensen in de omgeving en hen naar de uitgang begeleiden. Ook bij het opruimen wist Amigo bovengemiddeld te presteren. Bij dit onderdeel moet de robot een appartement opruimen dat vol ligt met objecten. Een deel van deze objecten heeft de robot voorafgaand aan de wedstrijd kunnen leren kennen. Slechts 2 van de 21 robots wist op dit onderdeel punten te scoren en Amigo was daar een van.

Finale

Uiteindelijk belandde Amigo in de finale. Daar moeten deelnemers iets speciaals laten zien. Het Nederlandse team liet Amigo een blikje 7up ophalen en brengen naar een van de teamleden. In de eerste ronde mislukte deze opdracht, maar in de finale was dit onderdeel wel een succes. Tech United teamlid Erik Geerts zegt tegen nieuwssite Cursor dat zij de finale eigenlijk niet hadden voorbereid. ‘Die kwam onverwacht. Daarom hebben we een simpeler demonstratie gegeven dan we hadden gekund met meer tijd.’ Uiteindelijk sleepte de Duitse robot NimbRo de eerste prijs in de wacht. NimbRo bleek in staat om worst te grillen en een bierflesje te openen. Juist het openen van een bierflesje was volgens de jury doorslaggevend om de Duitse robot een eerste plaats te geven. De Chinese robot Wright Eagle eindigde als tweede. Het Chinese team wilde laten zien hoe twee robots kunnen samenwerken, maar door technische problemen wisten zij deze opdracht niet binnen de tijd te vervullen.

RoboCup@Home

Binnen de RoboCup@Home laten robots zien hoe goed zij mensen kunnen ondersteunen in de persoonlijke leefomgeving. Uiteindelijk moeten de robots de zelfredzaamheid van mensen vergroten. Het @home-onderdeel bestaat uit verschillende sub-onderdelen. Zo moeten de robots onder andere noodsituaties kunnen herkennen, een persoon herkennen en deze volgen, opdrachten uitvoeren, een omgeving herkennen en spullen opruimen. Bij sommige opdrachten mogen de robots geprogrammeerd worden, bij andere onderdelen moeten de robots zelf hun weg vinden.

2 REACTIES

  1. We gaan een gouden tijd tegemoet in de verpleeg en zorginstellingen: de robot kan vaststellen dat iemand al een halve dag in de poep zit, dat men al drie dagen dezelfde bonen eet, dat men de goede medicijnen niet heeft, dat daarbij geen water is, dat de patient al 40 dagen niet buiten is geweest………..hoelang moet ik doorgaan

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.