Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgvastgoed interessanter voor beleggers

Zorgvastgoed is een steeds interessanter wordende ‘asset class’ voor beleggers. Dat blijkt uit een marktanalyse van vermogensbeheerder Syntrus Achmea. Als gevolg van demografische ontwikkelingen zal de vraag naar zorgvastgoed de komende jaren alleen maar stijgen. Daarnaast kunnen beleggers ook voor veel zorginstellingen zelf zeer welkom zijn.
Zorgvastgoed interessanter voor beleggers

De analyse van Syntrus Achmea laat zien dat vastgoed gemiddeld 90 procent van de balans beslaat en ‘slechts’ verantwoordelijk is voor 10-15 procent van de omzet van zorginstellingen. ‘Het bezit van vastgoed gaat dus gepaard met risico’s voor zorginstellingen’, verklaart Boris van der Gijp, director Strategy & Research van Syntrus Achmea. ‘Het bezit van vastgoed is niet noodzakelijk voor het functioneren van een zorginstelling. Zorginstellingen kiezen er steeds vaker voor om vastgoed van de balans af te halen. Beleggers investeren juist weloverwogen in projecten met de juiste rendement-risicoverhouding. Zorgvastgoed wordt dan ook meer en meer een nieuwe asset class voor institutionele beleggers’.

Risico’s

Ondanks de gezonde financiële situatie van Nederlandse zorginstellingen liggen er ook risico’s op de loer. ‘De verschillen tussen de financiële posities van zorginstellingen zijn enorm. Daarnaast is de zorgmarkt nog volop in beweging en zijn de effecten hiervan nog niet uitgekristalliseerd’, verklaart Van der Gijp. Een grondige analyse van de financiële situatie waarvan overwogen wordt om te investeren in het zorgvastgoed is vereist. ‘Ondanks deze risico’s zien we volop kansen om goede rendementen te maken in zorgvastgoed en verwachten we dat deze asset class zich stormachtig blijft ontwikkelen’.

Hoge solvabiliteit

Het eigen vermogen van Nederlandse zorginstellingen is sinds 2008 gegroeid van 6,7 miljard euro tot ruim 11 miljard euro in 2012. Dat blijkt uit een analyse van de zorgmarkt door pensioenbelegger Syntrus Achmea. Naast het eigen vermogen steeg in dezelfde periode de solvabiliteitsratio van Nederlandse zorginstellingen van 16,4 procent tot 22,2 procent. Instellingen op het gebied van gehandicaptenzorg en verpleeg- en verzorgingstehuizen en thuiszorginstellingen halen zelfs een solvabiliteitsratio van gemiddeld 27 procent. ‘Tegen de trend in is zowel het eigen vermogen als de solvabiliteit van Nederlandse zorginstelling flink gegroeid. Als investeerders goede individuele kredietanalyses maken biedt zorgvastgoed goede kansen voor beleggers’.

Dutch Health Care Property Fund

De portefeuille van Achmea Dutch Health Care Property Fund bestaat uit 11 projecten. Het fonds telt 16 participanten, heeft een totale omvang van circa 180 miljoen euro en de ambitie om in 2015 een belegd vermogen van 500 miljoen euro te hebben. De omvang van de zorgvastgoedmarkt staat dit ook toe, want met 52 miljoen vierkante meter is deze net zo groot als de kantorenmarkt. De jarenlange ervaring die Syntrus Achmea hierin heeft opgedaan zorgt voor een solide rendement en beperking van de beleggingsrisico´s.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.