Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgverzekeraar spoort fraude op met SPSS

Mario Gibbels
Verzekeraar Zorg en Zekerheid spoort fraude op met het statistische programma SPSS. Dat meldt Zorgvisie. De statistische jacht op zorgfraude is een belangrijke reden voor het bijna verdubbelen van het exploitatieresultaat over 2008.

De afdeling Speciale Zaken van de zorgverzekeraar signaleert afwijkende zaken rond declaraties. Binnen het statiekenprogramma SPSS gebruikt de afdeling een zogeheten data mining workbench om mogelijk frauduleuze declaraties op te sporen. Data mining is een geautomatiseerde manier om patronen en afwijkingen te vinden in een grote hoeveelheid gegevens. Dat de meeste declaraties digitaal worden aangeleverd, geeft Zorg en Zekerheid de mogelijkheid een enorme hoeveelheid data overzichtelijk te maken.

In combinatie met een toename van het aantal verzekerden werpt de fraudebestrijding voor Zorg en Zekerheid zijn vruchten af. In 2007 schrijft de verzekeraar een positief resultaat van 3.791.000 euro onder de streep; in 2008 was dat 7.748.000 euro. Het aantal verzekerden steeg dat jaar met ruim 9.000 tot 380.000. Zorg en Zekerheid is opgericht in 1997, ontstaan na een fusie van regionale ziekenfondsen. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.