Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgverzekeraars dreigen ggz met contracteerstop

Mark van Dorresteijn
Zorgverzekeraars Nederland dreigt ggz-instellingen die geen kwaliteitsgegevens aanleveren niet meer te contracteren. Dat stelt ZN naar aanleiding van een deze week uitgebracht rapport met prestatie-indicatoren in de geestelijke gezondheids- en verslavingszorg.
Zorgverzekeraars dreigen ggz met contracteerstop

Slechts 122 van de 228 instellingen die ggz leveren, gaven voldoende gegevens vrij voor publicatie. ZN zegt dit te betreuren. De zorgverzekeraars stellen voor volgend jaar het aanleveren van volledige kwaliteitsgegevens, uitgesplitst naar diagnosegroep, als eis voor contractering. Ggz-instellingen die niet meewerken, zullen bovendien met naam in het volgende rapport worden genoemd.

Spreekbuis

ZN zegt mede namens de zes andere partijen te spreken die het rapport ‘Visualisering Prestatie-indicatoren’ hebben uitgebracht: Landelijk Platform GGz, Inspectie voor de Gezondheidszorg, MEER GGZ, Nederlands Instituut voor Psychologen, Nederlandse Vereniging van Psychiatrie en Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland.

Boos

GGZ Nederland is ontstemd. Temeer omdat ZN volledig buiten hen om een persbericht naar buiten heeft gebracht, waarin de brancheorganisatie niet eens staat genoemd. Directeur Jos de Beer: “Het is echt onzin dat de ggz niet meewerkt aan transparantie. Bijna alle negentig bij ons aangesloten ggz-instellingen hebben prestatieindicatoren vrij gegeven. Wij leveren de grondstof aan voor dit rapport en vervolgens gaan anderen ermee aan de haal.” De Beer denkt dat de instellingen die niet hebben aangeleverd te vinden zijn onder ggz-afdelingen in ziekenhuizen en umc’s. Hij zegt niet te weten waarom ZN in het persbericht GGZ Nederland is ‘vergeten’. Maar: “We zijn hierover in gesprek want we nemen dit hoog op.”

Zeggingskracht

De gegevens in het rapport zijn nog niet allemaal even betrouwbaar, maar ZN wilde toch publiceren ‘om het inzicht in de geleverde zorg te vergroten’. De Beer in een reactie op ZN: “Dit is een proces in ontwikkeling en het is nu nog lastig om objectief te zijn. Je moet het met elkaar hebben over de zeggingskracht van de prestatie-indicatoren. Dan zeg ik: kijk ook naar jezelf.” (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

Miljoenennota: vooral bezuinigingen op ggz

MEER GGZ: ’tariefkorting Klink is geen probleem’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.