Zorgverzekeraars lijden verlies op chronisch zieken

Chronisch zieken zijn ondanks de risicoverevening nog steeds voorspelbaar verliesgevend voor zorgverzekeraars. Op gezonde verzekerden maken verzekeraars 91 euro winst, op chronisch zieken lijden ze gemiddeld 84 euro verlies per verzekerde. Dat blijkt uit onderzoek van de Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM).

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Zorgverzekeraars lijden 221 euro verlies op mensen met diabetes. Foto: AdobeStock
Zorgverzekeraars lijden 221 euro verlies op mensen met diabetes. Foto: AdobeStock

Zorgverzekeraars worden geacht doelmatige en kwalitatief hoogwaardige zorg in te kopen voor al hun verzekerden. Een belemmering daarbij vormt het voorspelbare verlies dat zorgverzekeraars maken op chronisch zieke patiënten onder hun verzekerden. Het zogeheten risicovereveningsmodel compenseert verzekeraars die relatief veel ongezonde verzekerden hebben. Dat model wordt al 25 jaar verbeterd en staat bekend als een van de beste ter wereld. Het corrigeert voor leeftijd, geslacht, zorggebruik, gezondheidsindicatoren en sociaaleconomische factoren.

Risicoverevening compenseert

Het systeem van risicoverevening moet verzekerden met een chronische ziekte minstens zo interessant maken als gezonde verzekerden. Alleen werkt het model, ondanks alle verfijningen nog steeds niet perfect.

2
2583

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

2 REACTIES

  1. “Winst” maken op gezonde mensen en “verlies” op chronisch zieken die zorg gebruiken. dat is toch juist de bedoeling van verzekeren risico’s delen en met het collectief individuele risico’s opvangen. Ook bij andere (schade)verzekeraars heb je groepen waar verlies op wordt gemaakt (diegenen met schade). Aangezien de meeste zorgverzekeraars geen winstdoelstelling hebben lijkt dit systeem dus zo slecht nog niet. De enige vraag is of het ingewikkelde model met risicoverevening vooraf of achteraf en (zogenaamde) marktwerking wel voordelen biedt bij één nationale sociale zorgverzekering gezien alle gelden die nu niet direct aan de zorg worden besteed.

  2. Lees alle reacties
  3. Voorstel van een chronisch zieke: geef mensen maar een chipkaart met een gelimiteerd bedrag wat ze jaarlijks aan zorgkosten mogen gebruiken. Daarboven meteen stoppen met behandeling. Dat zal ze afleren om ziek te zijn! De zieke mens als boekhoudkundige sluitpost. Koud en kil calculerende politici en zorgverzekeraars
    Laten we maar de DRION-pil in het basispakket opnemen!
    Het amorele #zorgwanbeleid is stuitend en moet stoppen. De mens is volkomen uit beeld geraakt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.