Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgverzekeraars regelen duur longkankermedicijn

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Patienten die in aanmerking komen voor het dure longkankermedicijn nivolumab, krijgen dit toch via een van de twaalf aangewezen expertiseziekenhuizen. Zorgverzekeraars hebben toegezegd dit te gaan regelen.
Zorgverzekeraars regelen duur longkankermedicijn

Minister Schippers schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer.

Verzekerde zorg

Het geneesmiddel is voor nu uitgesloten van het basispakket. Afgesproken is dat het middel op kosten van de leverancier beschikbaar wordt gesteld voor patiënten. Schippers laat weten dat veelvuldig overleg met alle betrokken partijen heeft geleid tot de conclusie dat de zorg voor mensen met longkanker die voor het medicijn in aanmerking komen, deel uitmaakt van het verzekerde pakket. De handelingen voor het voorbereiden en uitvoeren van de toediening zijn dus verzekerde zorg.

Nivolumab

De Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) heeft twaalf expertisecentra aangewezen waar het middel gegeven kan worden. De leverancier heeft aangegeven met elf centra een contract te hebben afgesloten en dat het contract met het laatste centrum bijna rond is. Het geneesmiddel is daarmee in principe beschikbaar voor patiënten.

Ziekenhuizen

Tien van de twaalf ziekenhuizen blijken deze zorg nu te leveren aan iedereen die hiervoor in aanmerking komt. Een klein deel van de ziekenhuizen doet dit nog maar sinds kort. Twee ziekenhuizen geven aan dat zij deze zorg binnen enkele weken gaan leveren.

Zorgverzekeraars

Om aan de zorgplicht invulling te geven is het van belang dat zorgverzekeraars en zorgaanbieders nadere afspraken maken in de lopende contracten over het gebruik van nivolumab, onder andere over de verwachte patiëntenaantallen en de te hanteren tarieven voor de zorg eromheen. Als een ziekenhuis niet in staat is om een patiënt met longkanker, die een indicatie heeft voor een behandeling met nivolumab, te behandelen, zorgt de verzekeraar ervoor dat deze patiënt de behandeling in een van de andere aangewezen centra ondergaat. ZN heeft dit aan de minister toegezegd.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.