Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Zorgverzekeraars willen niet verantwoordelijk zijn voor pgb

Redacteur Zorg+Welzijn
Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van VWS praat vandaag met Zorgverzekeraars Nederland over een nieuwe regeling voor chronisch zieken die hun persoonsgebonden budget (pgb) kwijtraken. De verzekeraars willen niet de verantwoordelijkheid toegeschoven krijgen om inhoudelijk te oordelen over de soort zorg voor de cliënt.
Zorgverzekeraars willen niet verantwoordelijk zijn voor pgb

Zorgverzekeraars missen duidelijke criteria voor het begrip passende zorg: “Met name het criterium dat de cliënt samen met de zorgverzekeraar onderzoekt of gewenste zorg in natura te vinden is, geeft een grote kans op interpretatieverschillen. Eenduidigheid in de beoordeling is niet gegarandeerd en zal juridische procedures uitlokken”, aldus Zorgverzekeraars Nederland. Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten zei woensdag in de Tweede Kamer dat zij beseft dat ze nieuwe dingen van de zorgverzekeraars vraagt: “De koepel van zorgverzekeraars heeft mogelijk wat koudwatervrees.”

Onwil

Tijdens het debat over het persoonsgebonden budget, woensdag in de Tweede Kamer, stuitte staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten op grote tegenstand van vooral de oppositie, maar ook van de zorgverzekeraars. Voorzitter Hans Wiegel van Zorgverzekeraars Nederland heeft in een brief de Tweede Kamer op de hoogte gesteld van de onwil om mee te werken aan een nieuwe regeling. Die heeft Veldhuijzen van Zanten aangekondigd om, waar nodig, de individuele zorg voor pgb-houders te repareren. ZN: “De vraag of een cliënt in aanmerking komt voor de vergoedingsregeling vinden wij bij uitstek een taak van de overheid, terwijl een passende invulling van de zorg thuishoort in het gesprek tussen cliënt en zorgverlener.” De staatssecretaris zal aan de Kamer rapporteren over het gesprek met de zorgverzekeraars van vandaag.

Sein op rood

De oppositie toonde zich gisteren evenmin akkoord met de reorganisatie van het pgb, waarmee de staatssecretaris in 2015 een overschrijding van 700 miljoen euro wil voorkomen. “We kunnen het mensen niet aandoen om dit in 2012 over ze heen te storten”, stelde Esmé Wiegman (ChristenUnie). PvdA, GroenLinks en D66 vinden ook dat het zo niet gaat. “Bijna niemand gelooft er nog in. Als dit zo doorgaat komt er over vijf jaar een onderzoek naar hoe het zover heeft kunnen komen terwijl toch alle seinen op rood stonden”, denkt Linda Voortman (GroenLinks). Renske Leijten (SP) riep de bewindsvrouw op terug te keren op haar schreden. Zij bood de staatssecretaris een alternatief: laat iedereen die nu een pgb heeft, dat houden en bied nieuwkomers zoveel mogelijk passende AWBZ-zorg. “Hiermee remmen we de groei van het pgb zonder mensen de zorg te ontnemen.”

Mantelzorgers

Veldhuijzen van Zanten voelt daar niets voor. “Als iedereen z’n pgb houdt, is dat inclusief de 30 procent die het anders zelf zou oplossen.” Ze zei nu wel toe dat ook mantelzorgers via de nieuwe regeling voor hun inspanningen kunnen worden betaald. (Zorgvisie – Carolien Stam)

Lees ook:

Kleine zorgaanbieders buitenspel door maatregel pgb

‘Staatssecretaris schuift pgb-zorg af naar verzekeraars’

CDA pleit voor pgb bij mantelzorg

Aanvullende miljoenen voor maatregel pgb

CPB past procedure aan na ophef pgb-notitie

6 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Ja dat is schokkend
  Veldhuijzen weet niet hoe erg ze zieken treftZonder huishoudelijke hulp ben ik nergensIk krijg 1043euro per uur voor huishoudelijke hulp,geen verzekering,geen reisgeld hulp,hoe kan die pgb zo duur zijn niet door onsOneigelijk gebruik door sommige gemeentes misschien???
  In zuidhorn geven ze 75% van minimumloon voor hulp .En niemand doet er iets aan..

 3. ik wil als mantelzorger van een PGB-er HELEMAAL GEEN betaling voor de zorg die we bieden. HELEMAAL NIET, zonde van de centen. Ik wil
  -dat mijn familielid zijn PGB behoud ( geen alternatiEven te vinden voor hem, tenzij veel duurder voor de staat en veel minder prettig voor hem).
  èn
  – dat de instelling die de (PGB) zorg levert zorg kan blijven leveren( is nu AFGEWEZEN DOOR ZOORGKANTOOR OOK AL VOLDOEN ZE AAN ALLE EISEN EN CERTIFICATEN).
  de keus voor goede zorg valt weg, kosten hoger en klant en familie ongelukkig en staat VEEL MEER GELD KWIJT! SCHOKKEND GEWOON

 4. gezien de ractie van Veldhuijzen gisteren tegen de voorzitter die de vargadering voorzat is er duidelijkpsychisch iets met deze minister aan de hand. Mijn vermoeden is dat zij binnekort ook voor een pgb in aanmerking komt. Deze diva, huilebalk en narciste is een pseudo El Bayrak. Weg ermee.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.