Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgvisie magazine, januari/februari 2012

Eindredacteur
In het eerste nummer van 2012 aandacht voor de soms gapende kloof tussen theorie en praktijk. Met onder meer een verhaal over de spectaculaire organisatieverandering in het Virginia Mason Medical Center en de jammerlijke ondergang van het particuliere Kinder Zorg Anders.
Zorgvisie magazine

In Seattle ’the CEO must walk the talk’

Onder de bezielende leiding van Gary Kaplan kwam in het Virginia Mason Medical Center in Seattle een grote organisatieverandering tot stand met spectaculaire resultaten. ‘We change or we die’ hield Kaplan zijn medewerkers voor.

Winst uit innovatie

Naarmate de arbeidsmarkt en budgetten in de zorg meer onder druk komen te staan, neemt het belang van arbeidsbesparende innovaties toe. ZonMw onderzocht wat zoden aan de dijk zet.

Humanitas ‘ja-cultuur’ afgestraft

Zorginstelling Humanitas-Bergweg scoorde slecht in het Elsevier-onderzoek. “Onterecht”, zeggen betrokkenen. Zorgvisie ging op zoek naar de discrepantie tussen scores en de praktijk.

Intern toezicht 2.0

Aan raden van toezicht worden hoge eisen gesteld. Om hieraan te kunnen voldoen dienen leden van rvt’s een toezichtvisie, -kader en de nodige competenties te ontwikkelen, betogen Kim Putters en Sharon van de Veerdonk.

Focus ondernemen

Marktwerking moet de zorg niet alleen goedkoper, maar ook beter maken. Dat lukt, er zijn veel particuliere en innovatieve initiatieven. Naar de juiste hoeveelheid bemoeienis vanuit de overheid is het nog zoeken.

  • Gerommel in particuliere pgb-zorg

    Van het particuliere initiatief Kinder Zorg Anders resteren slechts puinhopen. Beter extern toezicht moet zulke maatschappelijke schade voorkomen, vindt ex-bestuurder Mary Alting Siberg.
  • Zwaar weer voor particuliere klinieken

    Voorzitter Jak Dekker van Zelfstandige Klinieken Nederland: “Geef ons de ruimte om door te ontwikkelen”
  • Patiënt vindt alles op één adres

    Na een decennium van voorbereiding realiseerden alle huisartsen in Houten samen met andere disciplines eerstelijns medische centra (EMC’s). Het credo was ‘eerst intensief samenwerken, pas dan verzamelen onder één dak’.
  • Sociaal innoveren

    VitaValley verbindt partijen uit de zorg zodat innovatieve projecten daadwerkelijk tot stand komen. Bestuurder Dik Hermans: “Je moet het gewoon doen en niet de hele tijd naar Den Haag kijken.”

Lees ook:

In de rubriek Buitenland van dit nummer: wat kan de Nederlandse gezondheidszorg leren van haar Franse broeders? Een uitgebreide versie van het artikel kunt u hier lezen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.