Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgvisie magazine, november 2011

Eindredacteur
In deze co-productie van Zorgvisie en Medisch Contact staat de vraag centraal wie de baas is in het ziekenhuis. Een enquête wijst uit dat er wederzijds veel wantrouwen bestaat, maar in artikelen geven bestuurders en specialisten hoge cijfers voor hun samenwerking.
Zorgvisie magazine

‘Geen rare fratsen voor de bestuurder’

Bestuursvoorzitter Johan Dorresteijn van het Rotterdamse Havenziekenhuis houdt niet van opsmuk. En hij vindt het belangrijk te voelen voor wie hij werkt. Daarom zit hij sinds dag één in het ziekenhuis. ‘Ik ruik en voel de cultuur.’

Het hoogste gezag

De specialisten krijgen meer verantwoordelijkheid in het ziekenhuisbestuur. Drie bestuurders vertellen hoe ze de verdeling van de verantwoordelijkheden in de praktijk vorm geven. ‘Soms ontstaat een conflict of interests over een minor point. Dan laten we het.’ Lees ook de samenvatting van het proefschrift dat Hanneke Klopper schreef over de samenwerking tussen managers en specialisten.

Een beter samenspel

Trea de Looff schreef haar afstudeerscriptie over de medisch specialisten en de governancestructuur. Zij pleit ervoor hun een prominentere rol te geven.

Botsende belangen

Een conflict met medisch specialisten is voor ziekenhuisbestuurders veruit de belangrijkste reden voor ontslag. Vaak hebben ze het aan zichzelf te danken, meent hoogleraar Jan Moen. ‘Bestuurders schieten tekort in hun gedragsrepertoire.’

Openheid gewenst

De raad van bestuur is verantwoordelijk voor de kwaliteit van de zorg in een ziekenhuis. Maar hoe krijgt zij daar grip op? Nog te vaak houden de medisch specialisten de gelederen gesloten.

Bestuur en specialisten over hun verantwoordelijkheden

Een enquête onder bestuurders en specialisten laat zien dat beide groepen het vaak eens zijn over hoe de verantwoordelijkheden liggen. Maar er zijn ook opvallende verschillen.

‘Concentreer functies’

Experts, bestuurders, HR-directeuren en toezichthouders discussieerden op uitnodiging van Zorgvisie en detacheerder HighCare over de arbeidsmarktproblematiek in de zorg. De conclusie na afloop was helder: samenwerking is hét antwoord op de huidige en toekomstige tekorten.

Word abonnee

Interesse in een abonnement? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.