Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgvisie magazine, september 2009

Redactie Zorgvisie
Het coververhaal in het septembernummer is gewijd aan de alarmerende situatie van de thuiszorg. Bestuurders zoeken hun heil in ‘terug naar de basis’ en stellen een ‘coördinerende verpleegkundige’ centraal.
Zorgvisie magazine

Cover: JeRoen Murré

Extramurale zorg in het slop

Thuiszorg moet terug naar de basis


Uit cijfers van PricewaterhouseCoopers (het rapport kunt u hier downloaden) en het Centraal Bureau voor de Statistiek komt een somber beeld van de thuiszorg naar voren. Reorganisatie is onvermijdelijk maar dat kost geld. Bestuurders kijken naar het ministerie van VWS voor ‘een steuntje in de rug’.

Verder in dit nummer:

Interview Marleen Barth, GGZ Nederland

‘Een buitengewoon kwetsbaar verhaal’


Branchevoorzitter Marleen Barth windt zich op over de optelsom van veranderingen die de geestelijke gezondheidszorg de laatste twee jaar heeft ondergaan. Met als klapper op de vuurpijl Klinks plan voor een tariefverlaging van 3,5 procent in de curatieve ggz. ‘Je kunt marktwerking niet van stal halen als het je uitkomt en weer op slot zetten als dat politiek voordeliger is.’

Rem op stijging zorguitgaven

Zorg verdringt andere overheidstaken


Op Prinsjesdag zal moeten blijken hoe de overheid het budget voor haar andere taken denkt veilig te stellen. De zorg dreigt een te groot deel van de collectieve middelen op te slurpen.

Invloed EU

Laat je stem horen


Vanwege grensoverschrijdende ziekten en zorg bemoeit de Europese Unie zich steeds meer met de gezondheidszorg in de lidstaten. Organisaties van belanghebbenden moeten hun invloed op het EU-beleid laten gelden.

Inkoopallianties

Vastberaden voordeel halen


Ziekenhuizen sluiten zich aaneen om hun inkoop beter en goedkoper te regelen. Maar eerst moeten intern alle neuzen in dezelfde richting.

Bij dit nummer: een special over innovaties in samenwerking met het ministerie van VWS. De komende jaren neemt het aantal chronisch zieken flink toe. Er zijn echter te weinig mensen om hen te verzorgen. Politiek en sector moeten nu aan de slag om toekomstige problemen voor te zijn.

Zie ook www.zorgvisie.nl/kwaliteit

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.