Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgvisie Special Transformatie, december 2014

Eindredacteur
In negen artikelen en vijf bijdragen van jonge zorgprofessionals schetst Zorgvisie in zijn eindejaarsspecial het nieuwe zorglandschap na de 'reset'. Alle sectoren en alle betrokkenen moeten eraan geloven: de gezondheidszorg transformeert over de hele linie.
Zorgvisie Special Transformatie
Foto: Cover: Jeroen Murré

Amerikaanse toestanden

Over de grote plas doen ze voorspellingen over nieuwe businessmodellen voor de zorg. Het is de vraag of die op de Nederlandse situatie te leggen zijn.

Preventie is het toverwoord

De toekomst draait om zo gezond mogelijk blijven en ziekte voorkomen. Patiënten worden benaderd als burgers, die zelf verantwoordelijk zijn voor hun gezondheid.

 

Van spreek- naar gesprekskamer

Medisch specialisten moeten in gesprek met hun patiënten over de behandeling. Zij zijn de experts van hun eigen leven en willen meebeslissen.

Digitaal begeleiden

Ook in de gehandicaptenzorg wordt technologie ingezet. Dit vraagt een nieuwemanier van begeleiden, waarin persoonlijk contact een andere rol heeft.

Duurzaam verzekeren

De zorgverzekeraar van morgen is een andere dan die van vandaag. Deskundigen over het belang van goed klantcontact en zorgvuldige zorginkoop.

Woonzorg blijft in trek

Het verzorgingstehuis als vastgoedconcept is nog niet afgeschreven. Maar hoe het concept wordt uitgevoerd, bepalen de bewoners.

Ziekenhuis krimpt

De cure wordt herverdeeld over het brede veld van nulde tot derde lijn. Daardoor kan het ziekenhuis veel kleiner.

Wijkteams zijn niet zaligmakend

Overal in het land praten mensen over een nieuwe invulling van de thuiszorg in de wijk. Twee ervaren thuiszorgmanagers geven hun visie.

Ggz opnieuw uitvinden

De ideale ggz-organisatie met optimaal gebruik van e-health wordt niet bereikt door de bestaande praktijk te digitaliseren. Het beste is vanaf nul te beginnen.

De Jonge Garde

Ingezonden bijdragen van de nieuwe generatie zorgprofessionals: Thijs Sondag, Marjet Woldhuis, Laurens Waling, Emile de Roy van Zuydewijn en Guido Vrencken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.