Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Zorgvrager rekent op familie voor mantelzorg

Redacteur KinderopvangTotaal
Ruim 90 procent van de senioren rekent op zorg van echtgenoot(e) of kinderen als ze hulpbehoevend worden. Maar slecht 23 procent vraagt dat aan hen als het nodig is. Volgens ouderenvakbond ANBO is het noodzakelijk dat meer beroep wordt gedaan op andere groepen, zoals vrijwilligers. ‘Het dan ook een keuze.’ Zaterdag 10 november is de "Dag van de mantelzorg".
Zorgvrager rekent op familie voor mantelzorg

Nederland telt 2,6 miljoen mantelzorgers, volgens cijfers van Mezzo, vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligerszorg. Uit onderzoek blijkt dat 80 procent van de mantelzorgers zich nooit vrij voelt van verantwoordelijkheden. Grenzen stellen, tijdig hulp zoeken en eigen momenten creëren zijn oplossingen om overbelasting te voorkomen. Het thema zaterdag 10 november is: “Mantelzorg? Nu even niet!”

Gevraagd

Seniorenorganisatie ANBO bevroeg haar 1240 koppige panelleden (leden en niet-leden) over mantelzorg. Daaruit bleek 91 procent van de zorgvragers die mantelzorg nodig hebben, rekent op de zorg van echtgenoot(e) en kinderen. ‘Slechts 23 procent van hen heeft zijn kinderen ook daadwerkelijk gevraagd om zorg te verlenen op het moment dat het nodig was. Bijna de helft van de ondervraagden heeft geen maatregelen getroffen. De helft van hen denkt dat niet alles naar eigen wens geregeld kan worden.’

Familiegrens

Opmerkelijk is dat er wel degelijk ruimte is om het mantelzorgnetwerk uit te breiden, namelijk onder vrijwilligers. ‘Als het gaat om mantelzorg verlenen, zijn mensen juist wel bereid buiten de familiegrenzen te gaan. Van de respondenten zou 42 procent zichzelf als vrijwilliger aanbieden aan anderen die zorg of hulp nodig hebben.’ Volgens de ANBO moeten zorgvragers meer naar mogelijkheden buiten de familie kijken. ‘Een vrijwilliger kan net zo goed voor iemand zorgen. Meestal past die zorgtaak beter bij de rest van zijn of haar verplichtingen. Het is dan immers een keuze.’ (Zorgvisie – Carolien Stam / foto: ANP Roos Koole)

Lees ook:

Merendeel mantelzorgers zorgt ook in verpleeghuis

‘Staatssecretaris ziet mantelzorger als gratis professional’

Mantelzorgers boos over financiën

5 REACTIES

  1. Het blijft ontstellend en is eigenlijk niet meer verbazingwekkend om zo’n wereldvreemd verhaal te lezen. Families in de traditionele vorm bestaan al lang niet meer – 2 op de 3 gescheiden relaties (huwelijken). Kinderen zijn verspreid over heel het land. Mantelzorg uit de omgeving – vergeet het maar – in een buurt weet men dikwijls niet eens elkaars naam. Inderdaad is een relatie(echtgenoot) dikwijls de laatste strohalm. Nederland telt 2,6 miljoen mantelzorgers, volgens cijfers van Mezzo. Dat geloven ze tocht zelf niet!!!
    Zorgvisie lezen is alleen al interessant om te zien hoe ver de ZORGINDUSTRIE van de echte wereld verwijderd is geraakt. Ze leven op een andere planeet.
    Wij oudjes zullen onszelf moeten proberen te redden !!!!

  2. Lees alle reacties
  3. Ik denk dat ik als oud efficiency- en organisatie deskundige, met verpleeghuiservaring, een gouden kracht zou zijn als vrijwilliger in een verpleegtehuis (mijn vrouw was met een ernstige CVA 5 jaar in het verpleegtehuis)
    Dat doe ik — sans rancune — niet om de volgende redenen.
    Ik zie dan zoveel zaken die voor verbetering in aanmerking komen dat ik snel tegen de arrogantie (lees incompetentie) van bestuurders aanloop.
    En zolang bestuurders met die incompetentie de patienten zo tekort doen en daarvoor ook nog een veel en veel te hoog salaris ‘krijgen’ kan ik die stap maar niet nemen; ik zou dan ook nog bijdragen aan hun exorbitante salaris.
    Voor de patienten, die het zo slecht hebben, zou ik dat nog willen doen ((mijn vrouw is — onder andere vanwege die slechte zorg — uit het leven gestapt))

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.