In het voorjaar van 2009 reageerden omstreeks 1550 mensen uit alle regio’s op de meldactie. Van de mensen die in 2009 minder begeleiding uit de AWBZ krijgen, geeft 66 procent aan niet voldoende informatie te hebben over zorg buiten de AWBZ. Ruim een kwart van deze mensen geeft aan dat het niet lukt om ergens anders gewenste hulp te krijgen. Daarbij geeft tweederde van de mensen met een indicatie aan dat de toegekende uren niet of slechts gedeeltelijk voldoende zijn om de hulpvraag op te vangen.
Geen actie gemeenten
Deze resultaten meldt de CG-raad samen met het Landelijk Platform GGz, de NPCF, de Centrale Samenwerkende Ouderenorganisaties (CSO) en LOC Zeggenschap in zorg. Volgens deze organisaties blijft het toeval of mensen na de bezuiniging ergens anders hulp gaan krijgen. Gemeenten, zorgverzekeraars en welzijnsinstellingen hebben nog nauwelijks op de nieuwe situatie geanticipeerd, blijkt uit de meldactie. Vooral mensen die niet goed in staat zijn zelf hun zaken te regelen, dreigen hierdoor zonder hulp te komen zitten.
Meldingen
Volgens een woordvoerder van de CG-raad ziet de situatie er somber uit. “Deze actie draait amper een maand en nu al hebben we zoveel meldingen binnengekregen. Dat zegt wel wat.” Volgens haar wachten veel gemeenten af met het op poten zetten van vervangende zorg. Dat komt deels omdat het geld dat ter compensatie voor deze maatregel is vrijgemaakt, voor gemeenten nog verdeeld moet worden. “Alles moet voor het begin 2010 geregeld zijn, maar op dit moment is nog veel onzeker.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)
Lees ook:
AWBZ in 2010 met 206 miljoen gekort
CIZ start actie pakketmaatregel AWBZ
Omvang AWBZ-bezuiniging blijft onbekend
Wmo-overschot gemeenten voor AWBZ
Ik vind het belachelijk dat de meeste bezuinigingen over de hoofden gaat, van de mensen die het het hartst nodig hebben, en zich niet kunnen weren, door hun omstandigheden.