Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zorgvragers onzeker door wegvallen AWBZ-begeleiding

Ruim de helft van de mensen die door de bezuinigingen in de AWBZ van komend jaar getroffen wordt, zegt moeilijk zorg buiten de AWBZ te kunnen vinden. Dat blijkt uit een grote landelijke meldactie van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad).
Zorgvragers onzeker door wegvallen AWBZ-begeleiding

In het voorjaar van 2009 reageerden omstreeks 1550 mensen uit alle regio’s op de meldactie. Van de mensen die in 2009 minder begeleiding uit de AWBZ krijgen, geeft 66 procent aan niet voldoende informatie te hebben over zorg buiten de AWBZ. Ruim een kwart van deze mensen geeft aan dat het niet lukt om ergens anders gewenste hulp te krijgen. Daarbij geeft tweederde van de mensen met een indicatie aan dat de toegekende uren niet of slechts gedeeltelijk voldoende zijn om de hulpvraag op te vangen.

Geen actie gemeenten

Deze resultaten meldt de CG-raad samen met het Landelijk Platform GGz, de NPCF, de Centrale Samenwerkende Ouderenorganisaties (CSO) en LOC Zeggenschap in zorg. Volgens deze organisaties blijft het toeval of mensen na de bezuiniging ergens anders hulp gaan krijgen. Gemeenten, zorgverzekeraars en welzijnsinstellingen hebben nog nauwelijks op de nieuwe situatie geanticipeerd, blijkt uit de meldactie. Vooral mensen die niet goed in staat zijn zelf hun zaken te regelen, dreigen hierdoor zonder hulp te komen zitten.

Meldingen

Volgens een woordvoerder van de CG-raad ziet de situatie er somber uit. “Deze actie draait amper een maand en nu al hebben we zoveel meldingen binnengekregen. Dat zegt wel wat.” Volgens haar wachten veel gemeenten af met het op poten zetten van vervangende zorg. Dat komt deels omdat het geld dat ter compensatie voor deze maatregel is vrijgemaakt, voor gemeenten nog verdeeld moet worden. “Alles moet voor het begin 2010 geregeld zijn, maar op dit moment is nog veel onzeker.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

AWBZ in 2010 met 206 miljoen gekort

CIZ start actie pakketmaatregel AWBZ

Omvang AWBZ-bezuiniging blijft onbekend

Wmo-overschot gemeenten voor AWBZ

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.