Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ZuidZorg mag wijkverpleging blijven leveren van CZ

ZuidZorg mag in ieder geval tot en met 2016 alle bestaande en nieuwe cliënten wijkverpleegkundige zorg blijven leveren. Dat meldt de zorgaanbieder. Omdat ZuidZorg het omzetplafond heeft overschreden, was hierover de afgelopen drie weken overleg met CZ, de grootste verzekeraar in de regio.
ZuidZorg mag wijkverpleging blijven leveren van CZ
Foto: iStock

‘Het overleg met CZ ging enerzijds over de groeiende vraag naar wijkverpleging in 2015, die groter is dan het volume dat de zorgverzekeraars bij ZuidZorg hadden gecontracteerd’, schrijft bestuursvoorzitter Marc Veldhoven van ZuidZorg. ‘Anderzijds ging het over de vergoeding voor deze overproductie. Ook is vooruit gekeken naar omvang en tarief van de wijkverpleging voor 2016. Beide partijen zijn hierover tot een overeenstemming gekomen.’

Macrobudget

Woordvoerder Marie-José van Gardingen van CZ bevestigt de afspraken. ‘Het is zo dat ZuidZorg de grootste aanbieder is in de regio Zuidoost Brabant. Als een aanbieder het omzetplafond overschrijdt, kun je als zorgverzekeraar in theorie klanten doorverwijzen naar andere aanbieders. Maar dat is in dit geval geen optie. ZuidZorg levert volgens ons uitstekend werk en er zijn weinig alternatieven in de regio. Wij hebben daarbij uiteraard ook een zorgplicht waar we aan moeten voldoen. De discussie over wat er gebeurt als we in macro-economisch kader boven het budget voor wijkverpleegkundige zorg uitkomen, moet landelijk gevoerd worden. CZ heeft bij de overheveling van wijkverpleegkunde naar de Zorgverzekeringswet aangegeven dat het een heel krap budget is. We zien nu dat er inderdaad knelpunten zijn ontstaan.’

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.