Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

Zwartboek ombudsman en Radar: ‘IGZ is partijdig’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Burgers vinden de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) partijdig. Dat blijkt uit de ruim 400 meldingen die bij het meldpunt van de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer en het tv-programma Radar zijn binnengekomen.
Zwartboek ombudsman en Radar: ‘IGZ is partijdig’

De Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer en Radar zijn in januari een meldpunt gestart waar burgers klachten over de IGZ kwijt konden. Ruim 400 mensen hebben dat gedaan. In een uitzending van Radar op 2 april zal minister Edith Schippers van VWS het zwartboek van de ombudsman en Radar in ontvangst nemen. Zorgvisie sprak eerder met Brenninkmeijer over zijn bevindingen voor een achtergrondartikel dat zal verschijnen in het volgende magazine van Zorgvisie.

Ombudsman: IGZ staat te dicht bij artsen

Brenninkmeijer vindt dat de inspectie te weinig oog heeft voor de menselijke kant. Uit de meldingen die bij het meldpunt zijn binnengekomen blijkt dat burgers de inspectie partijdig vinden. Brenninkmeijer:‘De inspecteurs staan te dicht bij de artsen en de zorginstellingen. De inspectie moet uitdragen dat ze er ook voor de patiënten is, en niet om de medici en zorginstellingen de hand boven het hoofd te houden. Dat wordt gevoed doordat de inspectie nauwelijks gebruikmaakt van het tuchtrecht. Een inspectie die zijn tanden niet laat zien, wekt geen vertrouwen.’

Ombudsman: het gaat om mensen

De inspectie moet meer inhoud geven aan de relatie met patiënten, vindt Brenninkmeijer. ‘Als mijn vrouw twee dagen na de bevalling overlijdt, dan meldt het ziekenhuis dat als calamiteit aan de inspectie. Die moet mij als nabestaande dan informeren en meenemen in de vervolgprocedure. Medische calamiteiten worden nu heel zakelijk dossiers. Maar het gaat om mensen! De inspectie toont te weinig professionele empathie met burgers.’

Ombudsman voor de Zorg

In het artikel in Zorgvisie stellen hoogleraar gezondheidsrecht Johan Legemaate en toezichtspecialist Rob Velders dat de samenleving veel te hooggespannen verwachtingen heeft van de IGZ. Ze wijzen erop dat de inspectie onmogelijk alle individuele meldingen kan onderzoeken. Dat is niet haar taak en daar is de inspectie veel te klein voor. Om burgers een eigen klachtenmeldpunt te geven, pleit Legemaate voor een Ombudsman voor de Zorg, net zoals in de Scandinavische landen. Daar zou die oplossing goed werken. (Zorgvisie – Bart Kiers) Foto: Reed/Roel Dijkstra

Lees meer:

Kamer: betrek ombudsman bij onderzoek naar IGZ

IGZ vindt oordeel ombudsman onterecht

12 REACTIES

 1. Dat bij het productieproces van TV’s of wat dan ook fouten gemaakt worden, is menselijk als het er maar niet teveel zijn. Vooral omdat er nog een controle-apparaat achter zit. Zo ook bij de zorg. Enorm veel geld wordt daarin geïnvesteerd – onder andere allerlei instanties proberen bij NUL-INBRENG toch nog flink wat graan mee te pikken (en nul-cursus effect van allerlei zorgbijscholingingen en cursussen en DAT AL MINSTENS TIEN JAAR). Bij de zorg fungeert onder andere het IGZ als zo’n controle-apparaat. Bij voortduring EN UIT EIGEN WAARNEMING zie ik dat het controle-apparaat IGZ NIET FUNCTIONEERT. Dat is schrijnend, dramatisch, triest, walgelijk EN MISDADIG CRIMINEEL. We hebben het – als het de verpleeg- en ouderenzorg betreft over de meest trieste mensenkant van onze samenleving. En helaas is het zo. ONTKENNEN KAN NIET MEER. 1) Ikzelf ervaar het 2) de Nederlandse Patiëntenorganisatie spreekt van niet of heel slecht of veel en veel te traag functioneren; voortdurend de doofpot. Let wel binnen de gezondheid DE DOOFPOT dat is misdadig crimineel. 3) de Nationale Ombudsman heeft geen goed woord over voor het functioneren van de IGZ. 4) Dezelfde uitlatingen hoor ik bij voortduring op de radio (Radio 1). Onderzoeksprogramma ARGOS spreekt van zeer ernstig wanbeleid. 5) En tenslotte hoor ik vanmorgen een top medewerker/medicus — 9 jaar IGZ werkzaam (ik meen ene heer Ming of zoiets) zeggen: “Het is een grote rotzooi”. Hr van de Wal eruit sodemieteren heeft geen zin (moet wel met onmiddellijke ingang gebeuren), want wat ik weet, weten 80% van de IGZ medewerkers en die hebben UIT EIGEN VOORDEEL EN LIJFSBEHOUD hun ba… hun mond dichtgehouden. Dat is – ik herhaal het want ik spreek over oudjes die ons land grootgebracht hebben – misdadig crimineel. Ik heb dat nog maar een keer eerder meegemaakt, want ik ben van voor de oorlog?!? Dus van de Wal en nog velen meer op straat donderen zonder ENIGE VERGOEDING OF AFKOOPSAM; zo straf je BANDIETEN Minister Schippers wil het nog niet geloven. Drie mogelijkheden: ze zit in het complot, ze is gruwelijk naïef of het komt haar politiek niet goed uit. Met dat laatste spant ze dan de kroon bij de kwalificaties die ik hiervoor enkele malen gebezigd heb. Wie dit leest en vrouw Schippers kent gelieve haar deze email door te sturen, waarvoor mijn hartelijke dank

 2. Lees alle reacties
 3. Klachtencommissies van ziekenhuizen of van zorginstellingen, artsen, Medische Tuchtcolleges,….. als eenvoudige burger verlies je het altijd van ze. Soms lijkt het wel een grote maffia bende. Dien een klacht in en je komt meteen tegenover niets ontziende dure advocaten te staan, waarschijnlijk betaald uit de AWBZ gelden.
  En IGZ kijkt er naar en doet niets.

 4. Persoonlijk kies ik in NL voor een Ombudsman/vrouw in de Zorg. Een goed voorbeeld is het Scandinavische model. De Zorg is een klein wereldje , waar velen elkaar goed kennen o.a. uit de tijd van de Universiteit ;stagetijd; co-schappen; etc.. Het zijn net Politici , waar ze elkaar goed kennen. Politici laat je stem over deze casus ook eens horen in de Tweede Kamer.

 5. Wie al jaren Zorgvisie leest en ook naar ARGOS luistert , weet dat er doortastende inspecteurs bij de igz zijn geweest die de beruchte neuroloog en beruchte vaatchirurg tuchtrechtelijk wilden vervolgen. De directeur van de igz( v.d. Wal in de sloot??)wist dat te verijdelen en heeft zelfs de doortastende inspecteur ontslagen en civielrechtelijk laten vervolgen.Is v.d. Wal in de sloot trouwens een arts?? Ik hoop het niet, want dan heeft hij destijds duidelijk de eed van hypocrietus afgelegd.

 6. Zogenaamd nemen ze nu de klachten wel serieus omdat ze er niet onderuit kunnen, het waren toch allemaal incidenten!
  denk je nu echt dat het vertrouwen terug komt,bij mij niet , pas nadat alle zaken die er uit het verleden nog liggen en onder het vloerkleed zijn gescharreld, dan pas zal ik er in geloven.En dan moet die oude kliek vanprofessoren en doctorandus weg zijn .

 7. Interessant wat Rinie zegt. Ik ben erg benieuwd naar de bevindingen. Bel vrijblijvend Amiz 06-83166920. Los van alle kritiek, de instanties kunnen veel sneller werken. Wat zou een inspecteur of een klachtenfunctionaris zelf doen, wanneer “het” hem of haar zou overkomen?

 8. Van de Wal in de sloot gaat nu beide serieus nemen ?? Moeten we hem nu wel serieus nemen?? Hoeveel jaren heeft deze man nodig hiervoor?? Door de waas van zijn krokodillentranen heen zal het lang duren voor hij ook maar iets scherp ziet, ook al door zijn gebrek aan ervaring met ZIEN. Deze man moet voelen en wel pek en veren!!

 9. Zowel het zwartboek van Tros Radar als de signalering van de Nationale ombudsman zijn een belangrijk signaal aan de IGZ. Inspecteur-generaal Gerrit van der Wal: “Beide neem ik dan ook zeer serieus. Ik besef dat we in te veel zaken niet doortastend genoeg zijn geweest en onvoldoende oog hebben gehad voor de kwetsbare positie van de patiënt. Ik realiseer me dat dit het leed van sommige mensen mogelijk heeft verzwaard en dat betreur ik ten zeerste.”
  Zie volledige reactie op http://www.igz.nl

 10. Goed dat dit nu eindelijk uitgebreid naar buiten komt. Nu de Klachtencommissies ziekenhuizen nog, vele daarvan zijn ook net zo partijdig. Daar begint vaak de lijdensweg van patiënten. Van de Klachtencommissie van het CWZ kan ik de bewijzen overleggen, die belastert een patiënt om de arts vrij te kunnen spreken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.