Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zwarte lijst malafide pgb-bureaus niet mogelijk

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) geeft in een brief aan de Kamer van 7 december een overzicht van nieuwe maatregelen voor de aanpak van pgb-fraude door malafide begeleidingsbureaus. Hij wil dat pgb-houders niet meer de dupe zijn van oplichting door frauduleuze zorgbedrijfjes. Een zwarte lijst van deze aanbieders blijkt echter niet mogelijk te zijn hiervoor.
Zwarte lijst malafide pgb-bureaus niet mogelijk

Het ministerie van VWS zet in de brief vol in om ‘malafide organisaties die misbruik maken van kwetsbare mensen, die ter goeder trouw handelen’ aan te pakken. Het gaat om partijen die budgethouders duperen door minder zorg te bieden dan de afspraak. In de oude AWBZ-situatie werd bij ontdekking van deze vorm van zorgfraude het geld vaak teruggehaald bij de budgethouders. Nu schrijft Van Rijn dat de zorgkantoren hun best gaan doen om juist de bemiddelingsbureaus die achter deze praktijken zitten aan te pakken.

De dupe

Van Rijn schrijft: ‘Ik vind het van groot belang dat budgethouders zichzelf kunnen behoeden voor frauderende partijen die actief zijn in de zorg, ongeacht of het gaat om fraude door bemiddelingsbureaus, zorgaanbieders of individuele zorgverleners. Zoals ik eerder in deze brief al heb aangegeven, zijn budgethouders vaak in meerdere opzichten de dupe van fraude met het pgb. Zeker waar sprake is van fraude staat voor mij voorop dat de zorg voor de cliënt moet zijn geborgd.’

Motie

In een motie van Kamerleden Potters en Van Dijk vragen de parlementariërs om een zwarte lijst van foute aanbieders. Dit kan volgens de staatssecretaris echter niet. ‘Een dergelijke lijst zou inzicht moeten geven in welke partijen eerder strafrechtelijk zijn veroordeeld voor fraude, zodat kan worden voorkomen dat zij hun activiteiten elders in de zorgsector voortzetten en nog meer budgethouders met deze partijen in zee gaan. Het ontwikkelen van een zwarte lijst is niet zomaar mogelijk, aangezien hier persoonsgegevens voor moeten worden verwerkt. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) stelt als voorwaarden dat er sprake is van een gerechtvaardigd belang (zoals het aanpakken van fraude), dat het beoogde doel niet op minder ingrijpende wijze kan worden bereikt (subsidiariteit), en dat het beoogde doel van de zwarte lijst voldoende is afgewogen tegen de inbreuk op de levenssfeer van de betrokkenen (proportionaliteit). Daarnaast stelt het CBP dat vooraf duidelijk moet zijn op basis van welke criteria een betrokkene op de lijst wordt geplaatst. Deze criteria moeten eenduidig, concreet en objectiveerbaar zijn. Een vermoeden of een signaal is derhalve onvoldoende om iemand op een lijst te plaatsen, aangezien dan nog niet daadwerkelijk is vastgesteld of er sprake is van fraude.’

1 REACTIE

  1. Het is jammer dat nu het weer over het PGB gaat.
    Het is natuurlijk onzin dat er geen zwarte lijst opgesteld kan worden. Er is meer dan genoeg data beschikbaar bij PGB belangenorganisatie Per Saldo.
    De overheid stelt geen lijst samen omdat de uitkomst waarschijnlijk niet in hun staatje past. Malafide praktijken zijn er maar weinig. Het gros van de aanbieders doet enorm haar best voor budgethouders.
    Een analyse van alle niet geleverde natura zorg maar wel gefactureerde zorg door grote zorginstellingen, daar moet de heer van Rijn eens naar kijken! Dat wordt vast een eye-opener.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.