Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zwolse verloskundigen doen mee aan pilot CTG

Acht verloskundigenpraktijken in de regio Zwolle zijn gestart met een pilot voor Cardio Toco Grafie (CTG). Hiermee wordt de hartslag van de ongeboren baby in de gaten gehouden en gedeeld via ICT met andere partijen zoals de gynaecoloog.
verloskundigen400.jpg

Om mee te doen aan de pilot hebben de Zwolse verloskundigen zich aan elkaar verbonden in een coöperatie, het Verloskundigen Plein. In het Verloskundigen Plein bieden de verloskundigen echoscopie, prenatale screening en uitwendige versie aan voor circa 3000 zwangeren per jaar. CTG is een aanvulling op deze zorgverlening voor met name zwangeren die minder beweging van het kindje voelen tijdens de zwangerschap.

Zilveren Kruis
De CTG-pilot waar het Verloskundigen Plein nu bij aansluit is ontwikkeld door de verloskundigen in Nijmegen in samenwerking met zorgverzekeraar VGZ. In Zwolle zijn naast zorgverzekeraar Zilveren Kruis ook de gynaecologen en het ziekenhuis Isala nauw bij de pilot van de acht praktijken betrokken. Zo zijn de protocollen in gezamenlijkheid met de tweede lijn opgesteld en wordt ICT gebruikt waarbij inzage en digitaal opslaan van het CTG in diverse systemen mogelijk is met desgewenst een meekijkfunctie voor de gynaecoloog. Samenwerking en uitwisseling zijn belangrijke voorwaarden voor de toekomstige integrale zorg. Hiermee hebben de praktijken van het Verloskundige Plein – Bakerraad, de Kiem en het Verloskundig Huys uit Zwolle, Mami uit Wezep/Heerde, ’t Klaverblad uit Elburg, Verloskundigenpraktijk Kampen, de Morgen uit Dalfsen en ’t Hart uit Raalte – al de nodige ervaring in de coöperatie en het bedrijf Echo Enzo.

Eerste lijns consulten
Het CTG consult in deze pilot wordt verricht door verloskundigen in de eerste lijn. De consulten CTG vallen onder de dienstverlening van Echo Enzo en worden aangeboden bij Echo Enzo èn in de acht praktijken van het Verloskundigen Plein, waardoor continuïteit van het aanbieden van CTG geboden kan worden. Op die manier is deze dienstverlening altijd dichtbij en zijn consulten ’s avonds, ’s nachts en in het weekend gewaarborgd. Dit CTG consult wordt tot nu toe alleen in de tweede lijn verricht waarbij de zwangere ook voor het CTG consult naar het ziekenhuis wordt verwezen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.