Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zzp herverdeling in het kort: winnaars en verliezers

Redactie Zorgvisie
De verschuiving van geld tussen de AWBZ-aanbieders bedraagt in totaal ongeveer 400 miljoen euro. Het totale budget voor alle intramurale AWBZ-organisaties is twaalf miljard euro. Het uitgangspunt is dat het budget van zorgorganisaties die inleveren, in drie stappen daalt: in 2009 met twee procent, in 2010 met zes procent (2 + 4). Zorgorganisaties die zes tot dertien procent achteruitgaan, leveren in 2011 uiteindelijk maximaal dertien procent in (6 + 7). Met aanbieders die meer dan dertien procent inleveren, bespreekt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) of ze extra afbouwtijd krijgen. Onderstaande cijfers zijn ontleend aan het NZa-voorstel over de overgngsregeling. De NZa is daarin uit gegaan van een grens van vijftien in plaats van dertien procent.

Verpleeg- en verzorgingshuizen

222 organisaties in deze sector raken geld kwijt, 305 krijgen er geld bij. De verschuivingen tussen de organisaties bedragen in totaal 142,5 miljoen euro. dertien van de 527 aanbieders verliezen vijftien procent of meer van hun huidige budget.

Drie kwart van de ‘verliezers’ gaat er niet meer dan zes procent op achteruit en is na twee jaar (in 2011) klaar met afbouwen, een derde zit na een jaar al op zijn nieuwe budget.

Gehandicaptensector

Hier gaan 145 organisaties erop achteruit en 116 op vooruit. Het bedrag dat binnen deze sector tussen aanbieders verschuift is 180 miljoen euro. 35 van de 261 organisaties gaan er vijftien of meer procent op achteruit. 25 van de 145 ‘afbouwers’ raken niet meer dan twee procent van hun budget kwijt en 58 niet meer dan zes procent. In 2011 is dus veertig procent van de sector klaar met afbouwen.

Geestelijke gezondheidszorg

51 ggz-organisaties leveren in, 48 krijgen er geld bij. Er verschuift in totaal 57,8 miljoen euro tussen de instellingen. 23 organisaties raken daarbij 15 of meer procent kwijt van hun huidige budget. Slechts veertien – ofwel een kwart – van de aanbieders die inleveren, zijn na twee jaar klaar met afbouwen. (Zorgvisie – Krista Kroon)

1 REACTIE

  1. Forse verschuivingen en nu maar hopen dat werkgevers eventuele personele gevolgen ook met elkaar willen opvangen zodat de werknemers behouden blijven voor de sector. In de WMO leidde de herverdeling tot grote problemen in de thuiszorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.