Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zzp’ers kunnen weer aan het werk

Zzp’ers in de zorg krijgen alsnog een Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) van de Belastingdienst. De Tweede Kamer heeft gisteren de motie aangenomen, waardoor de VAR van zelfstandigen automatisch verlengd kan worden. Ongeveer 1400 zzp'ers zaten maandenlang werkloos thuis, zo berichtte de Volkskrant.

De Kamerleden Stef Blok (VVD) en Mei Li Vos (PvdA) eisten dat staatssecretaris De Jager (Financiën) zorgt dat deze zzp’ers zo snel mogelijk aan het werk kunnen. Deze motie werd gisteren aangenomen door de Tweede Kamer. Dit verlost zelfstandigen in de zorg van een groot probleem. Zorginstellingen kunnen weer zzp’ers met een geldige VAR opdrachten verstrekken, waardoor volgens belangenvereniging ZZP Nederland ongeveer 1400 mensen die al een tijd geen opdrachten meer kregen weer aan het werk kunnen gaan. Sommige zelfstandigen konden maanden niet werken, terwijl ze hard nodig zijn in de zorg.

Vorig jaar heeft de belastingdienst streng gecontroleerd bij bemiddelingsbureaus, die zzp’ers in de zorg in contact brengen met opdrachtgevers. Er werd vooral gecontroleerd of zelfstandigen niet eigenlijk gewoon in loondienst zijn. In het geval van misstanden werden fikse boetes uitgedeeld. Maar deze strenge werkwijze had dus ook tot gevolg dat mensen niet aan het werk konden. (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

Het artikel in de Volkskrant

Tekort aan personeel in zorg- en welzijn

Extra personeel in ruil voor zorg

Instellingen weinig flexibel met personeel

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.