Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Zzp’ers ontevreden over wetswijziging

Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van VWS heeft de AWBZ aangepast zodat ook individuele zorgverleners kunnen toetreden tot de thuiszorgmarkt. Zelfstandige zorgverleners vrezen echter dat het in de praktijk ook na deze wijziging onmogelijk blijft om als zelfstandige zonder personeel (zzp’er) gecontracteerd te worden.
Zzp’ers ontevreden over wetswijziging

Op dit moment kunnen zorgkantoren alleen overeenkomsten sluiten met instellingen. Doordat de ministerraad op voorstel van Veldhuijzen van Zanten het Besluit zorgaanspraken AWBZ heeft gewijzigd, kunnen verzorgenden en verpleegkundigen vanaf 2012 ook zelf overeenkomsten sluiten met zorgkantoren. De ongeveer vier- tot vijfduizend zelfstandige zorgverleners verwachten echter dat zij volgend jaar nog niet de markt op kunnen omdat er nog te veel obstakels zijn. Lex Tabak vertegenwoordigt de belangen van zzp’ers in de zorg. Hij legt uit: “VWS heeft er wel voor gezorgd dat de wetgeving is aangepast, maar doet verder niets om de voorwaarden te scheppen voor een vrije toegang voor zzp’ers. Sterker nog, VWS neemt niet eens deel aan de onderhandelingen die alle veldpartijen nu voeren over dit onderwerp. Terwijl een regierol voor VWS toch onontbeerlijk lijkt met deze tijdsdruk.”

Contracteren

Het grootste praktische probleem is dat nog niet duidelijk is aan welke eisen een zzp’er moet voldoen om gecontracteerd te kunnen worden. Tabak: “De eisen over governance of ICT-systemen kunnen niet gelijk zijn aan de eisen die voor een instelling gelden, want dat kan een individu nooit in zijn eentje bolwerken.” Een ander probleem is dat zorgkantoren nog niet in staat zijn individuele zorgverleners te contracteren. Zorgverzekeraars willen daarom graag met koepels van zzp’ers werken. “Die koepels mogen voor de fiscus echter niet te veel op werkgevers gaan lijken, anders verliezen zzp’ers hun zelfstandige status in de ogen van de belastingdienst”, aldus Tabak. Hij vermoedt dat de wetswijziging van Veldhuizen van Zanten vooral een politiek signaal is. “Het valt niet voor niets samen met de zoektocht van het ministerie naar 12.000 verpleegkundigen.”

Wcz

Tabak heeft VWS geconfronteerd met de problemen. Het antwoord is dat de nieuwe Wet cliëntenrechten zorg soelaas zal bieden. Maar die wet heeft ernstige vertraging opgelopen en zal pas op zijn vroegst in 2013 ingaan. Tabak: “Het is dus onduidelijk wanneer we die extra handen mogen verwachten.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Rookgordijn rond zzp’ers in de zorg

‘Duizenden zzp’ers aan de zijlijn’

PrivaZorg wint kort geding over zzp’ers

Klink maakt AWBZ-thuiszorg toegangkelijk voor zpp’ers

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

  1. de kern van het probleem ligt erin dat niet de zorgafhankelijke (de patiënt of cliënt) de zzp’er als zorgverlener contracteert, maar de zorgverzekeraar via het zorgkantoor. de oplossing ligt mijns inziens in het schrappen van deze intermediaire rol en de verzekeraar een adviesrol te geven t.a.v. de zorgafhankelijken.

  2. Lees alle reacties
  3. Kees is net directeur langdurige zorg. Formeel is de zaak nog niet rond, maar dat is alleen uitstel van de bijbehorende salarisverhoging. Hij moet iets doen met zzp’ers. Hij weet nog niet goed hoe de hazen lopen, maar zijn voorganger vertelde hem te waken voor ActiZ. Iris zei: “ze blaffen en ze bijten.” Kees wil dat niet meemaken in zijn eerste maanden in functie. Hij vraagt ook wat advies aan Marcel, maar niet te veel want hij wil laten zien dat hij dit zelf kan. Marcel zegt alleen, die zzp-ers hebben geen political cloud en de PVV laat zich gemakkelijk om de tuin leiden. Ok, Kees weet wat hem te doen staat. Hij nodigt alle betrokkenen uit verzamelt alle argumenten en bedenkt hoe hij het ActiZ naar de zin kan maken. Hij praat vervolgens met ActiZ en zegt heel eerlijk: “Ik weet dat jullie moeilijk kunnen doen en jullie weten dat ik mij nog moet bewijzen. Wat kunnen we voor elkaar doen?” Samen beslissen ze dat de zzp’ers tenminste nog anderhalf jaar moeten wachten. ActiZ verwacht dat vele zzp-ers zich zullen richten op andere inkomsten en de sector zullen verlaten. Daarnaast geeft deze vertraging mogelijkheden om na te denken over verder uit- of afstel. Maar wat doen we met de staatssecretaris? “Oh” zegt de ActiZ-bestuurder, “die is gemakkelijk te overtuigen door de ambtenaren. Als je wil beschrijven wij alle obstakels en voor je het weet gaat ze door de bocht. Het is eigenlijk best een aardige dame.” Mooi. Kees is tevreden en weet dat hij bij zijn belangrijkste relatie alvast wat brownie-points heeft gescoord. Dit wordt een mooie functie.

  4. Complimenten voor ActiZ (wederom), medeleven voor de zzp’ers, en sterkte voor onze staatsecretaris en CDA Tweede Kamer-lid Margreeth Smilde. Beiden hebben hier een nederlaag geleden. Hoe kun je immers uitleggen dat de politiek grote prioriteit toekent aan het vinden van extra verpleegkundigen, en tegelijkertijd de extra verpleegkundigen die klaar staan zo frusteert. Ik ben benieuwd of onze aardige staatssecretaris in staat is haar ambtenaren een uitbrander te geven. Of zou ze zich gemakkelijk laten overtuigen door haar ambtenaren die stellen dat ze ActiZ beter te vriend kan houden? Wie het weet mag het zeggen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.