Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zzp’s brengen sterftebegeleiding in de knel’

De invoering van de zorgzwaartefinanciering brengt de sterftebegeleiding in reguliere verpleeghuizen in de knel. Die bezorgdheid uitten de SP en de PvdA bij een Algemeen Overleg over zorgzwaartepakketten (zzp’s) op donderdag 20 november.

In de zzp-financiering is palliatieve zorg ondergebracht in zzp-10. Maar verpleeghuizen die geen speciale afdeling voor palliatieve zorg hebben, krijgen geen zzp-10 toegewezen, zo hield SP-Kamerlid Renske Leijten staatssecretaris Bussemaker van VWS voor. Leijten: “Schandalig. Sterftebegeleiding mag geen onderwerp van politieke discussie worden.”

Zzp-10 en palliatieve zorg

Bussemaker stelde echter dat zorginstellingen die palliatieve zorg leveren, altijd zzp-10 kunnen aanvragen. De SP kreeg bijval van de PvdA. Volgens Kamerlid Agnes Wolbert was er sprake van een babylonische spraakverwarring. Bussemaker zegde de Kamer een nader onderzoek toe.

Ontruimen lege kamers na overlijden

Rond de kwestie van het ontruimen van lege kamers in zorgcentra na overlijden toonde Bussemaker zich minder flexibel. De nieuwe financieringsregeling die 1 januari ingaat prikkelt huizen om kamers zo snel mogelijk te ontruimen, stelde SGP-voorman Bas van der Vlies. Hij maakt zich zorgen dat er onvoldoende piëteit met de nabestaanden zal zijn. Het tarief van 55 euro per dag, met een maximum van 13 dagen, zou niet kostendekkend zijn, stellen brancheorganisatie ActiZ en de LOC. Zij bepleiten een tarief van 155 euro per dag. Maar uitvoering daarvan zou jaarlijks 70 miljoen euro per jaar kosten, stelde Bussemaker. “Ik besteed dat geld liever aan directe zorg.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Verzet tegen nieuwe regels voor lege kamers V&V

Ggz weigert zzp’s in te voeren

Grote ‘zzp-verliezer’ krijgt regeling op maat

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.