Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Achmea drukt zorgwinst

Mark van Dorresteijn
De zorgtak van Achmea maakte afgelopen jaar 286 miljoen euro winst, vijf procent minder dan het jaar ervoor. In 2011 was het nog 301 miljoen. De daling wordt voornamelijk veroorzaakt door een eenmalige toerekening van kosten op holdingsniveau van circa 80 miljoen.
Achmea drukt zorgwinst
Foto: ANP - Koen Suyk

Achmea presenteerde vandaag de jaarcijfers van

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    9 REACTIES

    1. 286 miljoen is (in verhouding tot een verpleegloon) natuurlijk maar een schijntje, ook al publiceren de meeste ondernemingen bijna nooit de veel hogere winst.
      Is het te overwegen en voor te stellen dat de gewone burger zelf spontaan zijn zorgbijdrage verhoogt??, want 286 miljoen is toch niet echt veel, zeker IN GEZONDHEIDSZORG BEGRIPPEN!!!!!.

    2. Lees alle reacties
    3. beste brux: marktwerking was een keuze van CDA en VVD.een rechtse hobby.
      En erg dom want inderdaad markt schept eigen markt. Nieuwkomer die goedkoper was zoals europsyche is de nek omgedraaid. mooie winst van vele miljoenen voor de zorgverzekeraars. Nou ja marktwerking….kartelvorming. Gesteund door onze minister. Echt fundamenteel nadenken over de zorg, een planning maken van 10 jaar en ongeacht welk kabinet dit volgen, lijkt me beter dan dit heen en weer gedoe. Erg duur deze rechtse hobby. dat ziekenfonds dat komt weer terug. Kan goed 40 jaren duren….als je ziet hoelnag de dwaling van de Mamoetwet geduurd heeft.
      In Zwitserland overweegt men de basisverzekering waarin de zorg noodzakelijk voor een gezond land volledig in overheids handen te geven en de aanvullende polissen via verzekeraars.Geen gek idee m.i. En het beroepsgeheim is daar nog steeds heilig.
      Maar dat de zorgverzekeraars nog vet meer winst gaan maken zeker in 2014 is duidelijk. Daar kan dijselbloem alvast miljoenen gaan ophalen voor zijn Oranjeaccoord.

    4. Wij willen marktwerking, wij krijgen marktwerking. De winst is voor de aandeelhouders, de verzekeraar is niets te verwijten, die doet wat hij moet doen.
      Bij ‘marktwerking’ was de basisgedachte dat concurrentie tot lagere kosten leidt, wat we vergeten zijn is dat elk aanbod zijn eigen vraag schept. Misschien wordt er wel efficiënter gewerkt en tegen lagere kosten geproduceerd (medicijnen?), maar door de nieuwe aanbieders is de zorgmarkt gegroeid en die omzet komt uiteindelijk uit de portemonnee van de premiebetaler.
      Na de banken kan (of moet?) de overheid straks wellicht de Zorgverzekeraars overnemen, de twee of drie grote die overblijven dan. Hoeven we dat alleen nog regionaal op te splitsen en ‘Ziekenfonds’ te noemen en we zijn terug bij af. Niets mis mee.

    5. Zorgwinst = Contradictio in Terminis.
      Gaat vast naar veel dure managers en overbodige reclames en Skyboxen
      of nog erger: Wordt opgepot…
      Het is wel MIJN Premiegeld!!!
      Ik schat over 5-10 jaar Parlementaire Enquete over de vraag hoe het zover heeft kunnen komen…

    6. Volgend jaar wordt die winst helemaal hoog wanneer allerlei kosten juist uit het basisdeel onder de eigen bijdrage vallen. Maar door de wijziging van vorig jaar wordt de macro-nacalculatie en een aantal ex post compensatiemechanismen in de risicoverevening afgebouwd en afgeschaft. Daarnaast is een nieuw risicovereveningscriterium geïntroduceerd. Zorgverzekeraars gaan hierdoor meer financieel risico lopen, maar kunnen dus ook meer winst maken. Bij een ‘onderlinge’deel je als klant mee?

    7. 200 mio winst – Waar blijft dat geld? Vloeit dit terug naar de verzekerden, naar de gebruikers van de awbz, naar de zorg, naar de handen aan het bed. Uiteraard moet je reserveren voor de bedrijfsvoering, maar dan? Dan rest voor mij de vraag hoe het komt dat de Zorg zo moet worden uitgekleed?

    8. De bedrijfskosten( w.s. niet gering) zijn al verrekend en dan nog ‘obv kleine marge’ een afgeroomde 200 miljoen winst, dat is wel van zorgpremies door u en mij opgehoest. Voor minder dan dit bedrag zijn een groot aantal instellingen die hiervoor 365 dagen 24/7 zorg leveren. En inmiddels op alles moeten beknibbelen.
      Ondertussen krijgen we steeds minder voor onze premiegelden, wordt de zorg uitgekleed en stijgen dus wel de bedrijfskosten van de verzekeraar. Hoe zit het met het vet op de botten hier?

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.