Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

‘Ziekenhuisomzetten 0,5 miljard lager door productiekrimp’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De ziekenhuizen hebben vorig jaar gezamenlijk een half miljard minder omgezet dan verwacht. Dat komt doordat de productie is gedaald.
‘Ziekenhuisomzetten 0
Foto: ANP/Koen Suyk

Deze conclusie trekt Gupta Strategists na analyse van de jaarverslagen en jaardocumenten van 54 ziekenhuizen. De winsten zijn wel gestegen. Volgens de onderzoekers blijft er in totaal geld over en is er sprake van een financiële meevaller.

Winst gestegen

De krimp is terug te zien over de hele linie, zegt onderzoeker Wouter Klinkhamer: ‘Eerste polikliniekbezoeken en opnames namen af. Het aantal verpleegdagen daalde sterk door de combinatie van minder opnames en ligduurverkorting. Dagopnames namen toe, maar minder dan de afgelopen jaren.’ Ondanks de productiekrimp zijn de winsten gestegen. Gemiddeld konden de ziekenhuizen 2,2 procent van de bedrijfsopbrengsten aan hun reserves toevoegen, zo berekende Gupta.

Trendbreuk

Tot nu toe is de productie van ziekenhuizen jaarlijks gestegen. In het in 2011 afgesloten Bestuurlijk Hoofdlijnenakkoord werd een maximale productiestijging van 2,5 procent per jaar afgesproken. In afwijking van deze afspraak realiseerden de ziekenhuizen in 2012 dus juist een krimp van de productie. De kosten van ziekenhuiszorg zijn hierdoor ruim een half miljard lager dan gedacht.

Dure medicijnen

Vooraf ging men ervan uit dat de ziekenhuisomzetten 1,6 miljard euro zouden stijgen in 2012 als gevolg van de overheveling van de TNF-alfaremmers, zorginflatie en de gemaakte groeiafspraken. In werkelijkheid stegen omzetten slechts 1 miljard euro. Dat is, de TNF-alfaremmers buiten beschouwing gelaten, nog altijd een toename van 2,9 procent.

Vangnet

In verband met veranderingen in bekostiging van de zorg en de grotere risico’s die ziekenhuizen vorig jaar zijn gaan lopen, is een vangnet ingevoerd. Ziekenhuizen die hun omzet teveel zouden zien slinken, kunnen een bijpassing krijgen op hun omzet. Dit blijkt bij veel ziekenhuizen het geval te zijn. Ziekenhuizen die meer dan de garantieomzet realiseerden, moeten geld afdragen. Per saldo ontstaat volgens de Gupta Strategists waarschijnlijk een claim van ongeveer 300 miljoen euro. Klinkhamer: ‘Als je vervolgens bedenkt dat er alleen al door productiedaling minder is omgezet dan waar rekening mee was gehouden, blijft er eigenlijk geld over.’

6 REACTIES

  1. 0,5 miljard lagere omzet. Dat is de halve waarheid!
    Er zijn weinig profesionals die nog weten hoe de vastlegging echt werkt van DBC’s en daarbovenop komt dat bepalen van de omzet bij niet afgesloten DBC’s moeilijk is. Het is gokken! Het DBC systeen hebben we danken aan ex minister Klink (VWS) Je ziet nu wat er gebeurd. Het ene jaar overschot, het andere jaar tekort. Oorzaak is gokken!

  2. Lees alle reacties
  3. Er is verschil tussen omzet productie en volume.
    Als er minder nieuwe patienten binnenkomen is het belangrijk de oorzaak te weten: ‘Het kan namelijk ook dat mensen door het hogere eigen risico geen beroep meer op zorg doen , terwijl ze die wel nodig hebben. Dan staat de toegankelijkheid onder druk’. € 350,- is in deze tijd voor veel mensen een (te hoge?)drempel. Voor mensen met schulden geldt: Na een half jaar premieachterstand wordt je door de zorgverzekeraar uit de aanvullende verzekering gezet. Om een beroep op bijzondere bijstand voor medische kosten te kunnen doen, moet je echter een aanvullende verzekering hebben, anders kom je niet in aanmerking. U begrijpt : alles hangt samen met de steeds ingewikkelder regelgeving.

  4. verder is zorgvisie geen journalistiek blad maar een knipsel krant, die een selectie maakt uit de aan hen aageboden persberichten. Toegegeven, dat de keuze voor twee tegengestelde persberichten in 2 dagen wellicht een beetje ongelukkig is.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.