Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties14

Sluiting dreigt voor ruim 800 ouderenzorglocaties

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Voor 800 van de bijna 2000 verpleeg- en verzorgingshuislocaties dreigt sluiting, omdat het scheiden van wonen en zorg in deze locaties financieel niet rendabel is. Dat blijkt uit onderzoek van Berenschot.
Sluiting dreigt voor ruim 800 ouderenzorglocaties

De verpleeg- en verzorgingshuiscapaciteit zal de

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    14 REACTIES

    1. Lees alle reacties
    2. Na contact met de heer Wine te Meerman van Berenschot is mij duidelijk geworden, dat het onderzoek onvolledig en onzorgvuldig is. In het onderzoek is niet gekeken wat de consequenties zijn. Wanneer zorgzwaarte pakketten t/m vier zullen worden afgeschaft zal dit gaan betekenen, dat mensen uiteindelijk versneld meer zorg nodig zullen hebben. Voorkomen is beter dan genezen. Je zult in eerste instantie besparen, maar uiteindelijk zal het er met bakken uitgaan. Toen ik hem met dit scenario confronteerde had hij hier geen antwoord op. Hij vond het zelfs een interessante gedachte. Maar nader onderzoek zit er niet in. Aangezien dit onderzoek op eigen initiatief heeft plaatsgevonden. Wel gaf hij aan dat op aanvraag dergelijk onderzoek wel mogelijk is. Nader contact met VWS zal ik daarom aangaan.
      Voor WIL NU kan het goedkoper en beter, zoals nu ook blijkt. De overheid is echt het spoor bijster. Het zal wel weer monitoren worden en pas daarna wordt men misschien wijzer. De heer te Meerman kon mij niet ongelijk geven aangaande mijn bewering.

    3. Het verhaal lezende van Adje Rem doet me denken aan WO II . Zelf ben ik een ‘Baby-boomer ‘, maar toch. Vorige week sprak ik een ‘oudere ‘en die zei , dat de jaren 30 weer terug komen, kijkend naar de enorm toenemende werkloosheid . Wat is het alternatief ? Aanschaf van ‘wapens ‘JSF ‘ wat Miljarden kost onder de norm ‘Werkgelegenheid’ of . .. kiezen voor een ‘andere werkgelegenheid ‘ Zorg. Zelf kies ik voor het laatste. Er staan honderden Miljarden op de spaarrekeningen van de Nederlanders , en doe er iets mee ! Geef het uit en geniet er van !

    4. Bij vele volken , eskimo”s en indianen , zochten inactieve en nonproductieve ouderen vrijwillig de kou op om hun nabestaanden niet verder te belasten. Sluiting van zorginstellingen als REGERINGSmaatregel , laat dus nu zorgbehoevende ouderen , vaak oudjes genoemd, heden zelfs letterlijk , in de kou staan en zitten als een moderne vorm van virtuele utopisch verhoopte ?, auto-EUTHANASIE gepaard aan het dirigeren van eventuele schuldgevoelens naar buren , vrienden en familie . Schitterende psychologische politiek. Maarrrrr……. die JSF zál er komen , hoeveel senioren het ook moge kosten.

    5. Mijn grootvader (1882) die in een verzorgingstehuis was, zei tegen mij — toen ik nog heel klein was — ‘Jij leert dat engelen in de hemel zijn, maar ik ervaar dagelijks dat er in dit gebouw ook zijn’.
      Als die aandacht en betrokken heid doorgetrokken was naar NU, had men niet eens gepraat over sluiting van zorginstellingen
      En niet kletsen over kosten en werkdruk want dat hebben de zorginstellingen zelf in het leven geroepen om de verspillingen, het in-efficient werken, de slechte organisatie, het compleet falen van leiding, het weigeren om te werken met moderne hulpmiddelen (PC: snel, secuur en personeelbesparend), een veel te groot management, een vaak incompetent management en een veel en veel te duur betaald management, de geringe aandacht voor de patient (geen praatje of liefdevolle omarming) niet te laten opvallen

    6. Geachte lezer,geachte minister en staatssecretaris,
      Het instituut verpleeghuis is ontstaan in de jaren 60 naast de verzorgingshuizen.
      De verzorgingshuizen vielen destijds onder het toezicht van de provincie.
      De verpleeghuizen zouden geleidelijk vervangen moeten worden door woonzorgappartementen met thuiszorg.
      Ouderen die lijden aan het dementieel syndroom zouden geleidelijk aan geplaatst moeten worden in beschermende woonvormen met eveneens thuiszorg.
      Onderzoek heeft aangetoond dat 80% van de ouderen en chronisch zieken gaarne thuis willen blijven wonen met professionele zorg.
      Gaat U a.u.b. door met deze veranderingen maar dan wel via de weg van de geleidelijkheid.
      Vriendelijke groet.

    7. wie heeft inzicht in de kosten van de verzorging van de toekostige zorgzwaartesector, die overgeheveld zal worden naar zorg in eigen woning- (eigen tussen 2 haakjes, om misverstand te voorkomen)
      Aan den lijve ervaren dat na ziekenhuisopname van mijn man de thuiszorg de zorg.c.q.verpleging weer moest overnomen omdat dit bij ontslag uit het zks mogelijk werd geacht.Dus niet.twee handen aan het bed waren nodig, w.s. niet met de noodzakelijke kennis op zak.

    8. wie heeft inzicht in de kosten van de verzorging van de toekostige zorgzwaartesector, die overgeheveld zal worden naar zorg in eigen woning- (eigen tussen 2 haakjes, om misverstand te voorkomen)
      Aan den lijve ervaren dat na ziekenhuisopname van mijn man de thuiszorg de zorg.c.q.verpleging weer moest overnomen omdat dit bij ontslag uit het zks mogelijk werd geacht.Dus niet.twee handen aan het bed waren nodig, w.s. niet met de noodzakelijke kennis op zak.

    9. Bij de introductie van de zorgzwaartepakketten heb ik diverse malen voor dit risico gewaarschuwd. Theoretisch een perfect systeem, maar in de praktijk werkt het niet. Onze ouderenzorg wordt met het huidige beleid kapot gemaakt. Men weet in Den Haag niet waar men mee bezig is. Het kan en moet anders! Nederland wordt wakker, ons land verdient beter! De nieuwe politieke beweging WIL NU gaat de strijd aan om het tij te doen keren. Raadpleeg: http://www.wilnu.nu

    10. ik vrees, johkoa, dat ook beschermde woonvormen niet aan deze klappen ontkomen. het maakt allemaal deel uit van een beleid dat er primair op gericht is zorg betaalbaar te houden voor wie die (nog) niet nodig heeft.
      overigens is dit geen nieuw risico, maar al jaren bekend. veel zorgaanbieders hebben sinds het begin van deze eeuw bij nieuw- en verbouwprojecten kunnen inspelen op het aangekondigde ‘scheiden van wonen en zorg’, en dat ook gedaan. boekwaarde was daarbij altijd al een van de grote problemen.
      ik vind het wel jammer dat het debat vrij structureel wordt vervuild door de dreiging van de sluiting van locaties.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.