Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Zorgsector: stop met het oude denken

Gerard Thaens
Gewoon wonen, lekker leven met zorg in de directe nabijheid. Dát is wat veel ouderen willen.
Zorgsector: stop met het oude denken

Een omgeving waar wonen, zorg en welzijn in één pakket wordt aangeboden. Inderdaad, zoiets als een verzorgingshuis. En deze worden nu juist gesloten. Niet omdat er geen vraag naar is. Niet omdat het moet door wijzigingen in het stelsel. Niet omdat het niet betaalbaar zou zijn. Maar ze worden simpelweg gesloten omdat de door de staat gegarandeerde inkomstenbron stopt.

Afgestemd op de vraag

Het is nu aan de sector om de uitdaging aan te gaan en ervoor te zorgen dat haar product- en dienstenpakket nog meer aansluiten bij de vraag. Geen kostprijs op basis van vergoedingen maar op basis van een goede prijs- en kwaliteitsverhouding. Een aanbod, afgestemd op de vraag in plaats van op de vergoedingen van het rijk.

Er zullen voor de ouderen oplossingen komen, maar of de huidige zorgorganisaties de aanbieders zullen zijn, is nog maar de vraag. Zij moeten namelijk het oude denken loslaten.

Fronsende wenkbrauwen

Even een stapje terug in de tijd. Eind vorige eeuw fronsten de traditionele telecomaanbieders hun wenkbrauwen toen nieuwe aanbieders in Europa telefoons begonnen uit te delen bij het afsluiten van een abonnement voor het mobiele netwerk. ‘Die zijn gek’, was hun reactie. ‘Als wij dat doen, kunnen we de boel wel sluiten. Bovendien, waarom zouden we? Iedereen in Nederland heeft een vaste telefoonverbinding en op iedere hoek van de straat hebben we een mooie groene telefooncel. Voor iedereen toegankelijk en betaalbaar.’ Mobiel bellen is alleen voor de rijken dachten de telecomaanbieders toen nog. Iedereen weet inmiddels wat er met die markt is gebeurd.

Zonde van de energie

Vasthouden aan oude waarden heeft geen enkele zin. Blijven zeuren om geld van het Rijk is zonde van de energie. Die energie kan de sector veel beter steken in het uitdagen van investeerders en het bedenken van nieuwe verdienmodellen. Laat u inspireren door de telecomsector. Geef de kamers en appartementen in het verzorgingshuis gratis weg bij het afsluiten van een woonzorgabonnement.

Vooralsnog lijkt de sector deze handschoen niet of nauwelijks op te pakken. Sterker, onder de kop ‘Stop te rigoureuze afbraak verzorgingshuizen’ schetst Guus Bannenberg, bestuurder van Neynsel en voorzitter Corona Wonen, onlangs op Zorgvisie.nl een troosteloos toekomstscenario voor de zorginstellingen. In zijn visie is het kabinet horende doof voor wat er in  zorgland aan de hand is en moet de portemonnee maar weer snel worden getrokken.

Uitdaging

Het is typisch aanbodgericht denken. Transformatie van aanbodgericht denken en maatschappelijke financiering naar vraaggericht denken waarbij de klant betaalt én bepaalt, is hard nodig. De vraag van de klant zal veranderen, maar de behoefte blijft. Voor de verschillende klanten producten ontwikkelen die passen bij de behoefte, dát is de uitdaging. Dus bestuurders, zie het perspectief en onderneem.



Gerard Thaens, partner bij Partners in zorg & vastgoed

Met dank aan George Muller MRE, Steven Schoorl en Bram Heijnsbroek.

2 REACTIES

  1. wanneer de betalende klant gaat bepalen wat er gebeuren moet zullen de kosten totaal niet meer beheersbaar zijn. daarbij vraag ik mij af in hoeverre deze verwachting klopt. de meeste patienten willen gewoon in overleg met hun behandelaar goede hulp en dan is het punt. de zorg is geen markt.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.