Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

1.9 miljoen voor virtuele assistent Ella

De slimme virtuele assistent Ella moet ouderen helpen zo lang mogelijk thuis te wonen. Verschillende Europese bedrijven, universiteiten en zorginstellingen investeren 1.9 miljoen euro om aan de slag te gaan met het project Ella4Life.

Het project valt binnen het Ambient Assisted Living programma van de EU. In Nederland worden de activiteiten begeleid door ZonMW. Zilveren Kruis helpt bij de ontwikkeling van verdienmodellen. Momenteel is de ontwikkeling van de avatar gestart. Het project krijgt drie jaar ontwikkeltijd.

Anne en Emma

De basis van ‘Ella4Life’ zijn Emma en Anne. Anne een virtuele assistente voor ouderen en mensen met fysieke of mentale beperkingen. Anne kan ingezet worden bij beginnende dementie, vereenzaming of depressie, kan helpen bij het voorkomen van ondervoeding en uitdroging en kan ervoor zorgen dat valincidenten van ouderen eerder opgemerkt worden. Emma, een medisch hulpmiddel gemaakt door het Nederlandse bedrijf Medicine Men, wordt ingezet voor patiënten met een chronische ziekte. Emma ondersteunt de gebruiker om medicatie goed in te nemen, om meer te bewegen en af te vallen, om de bloeddruk te meten en te monitoren. Anne en Emma communiceren onderling en kunnen gebruik maken van elkaars sensoren, user interactie en kennis van de gebruiker. Daar wordt dan nog slimme sensortechnologie aan toegevoegd.

Zelfvoorzienend

Doel van Ella is om ouderen beter te begeleiden in de fases van afnemende fysieke en cognitieve functies, waardoor zij langer in staat zijn in goede kwaliteit van leven thuis te wonen. Ella ondersteunt ouderen thuis op een tablet en onderweg op de smartphone. Oscar van Dijk van Medicine Men denkt dat ouderen prima om kunnen gaan met zo’n avatar op een tablet. ‘De groep ouderen die niets begrijpt van een tablet wordt steeds kleiner. Het doel is om de gang naar het verpleeghuis zo lang mogelijk uit te stellen.’

Bewezen

Dat ZonMW zo’n marktgericht project subsidieert, is volgens Van Dijk vrij uniek. ‘Bij eerdere projecten met zo’n lange ontwikkeltijd zag je dat bedrijven zich inmiddels al op een ander gebied aan het ontwikkelen zijn of dat de producten inmiddels verouderd zijn. Omdat we nu werken met bewezen effectieve producten is de kans dat het werkt en aanslaat veel groter.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.