Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Radboudumc ontvangt 10 miljoen euro voor verbetering van parkinsonzorg

Redacteur Zorgvisie
De Gatsby Foundation schenkt 10 miljoen euro aan het Expertisecentrum voor Parkinson en Bewegingsstoornissen van het Radboudumc. Met dit bedrag kan het expertisecentrum een nieuw zorgmodel ontwikkelen waarin de wensen en zorgbehoeften van mensen met Parkinson centraal staan.
financiële prikkels msb's belemmeren de juiste zorg op de juiste plek
Foto: Fotolia

Het expertisecentrum van het Radboudumc ontwikkelt het nieuwe zorgmodel samen met de Engelse Universiteit van Bristol. Dit zorgmodel wordt vijf jaar lang gevolgd om te bekijken in welke mate het model leidt tot meer gezondheidswinst en lagere zorgkosten.

Kernelementen

Het zorgmodel is in eerste instantie gericht op de ondersteuning voor mensen met de ziekte van Parkinson, maar is ook geschikt voor een bredere toepassing in de gezondheidszorg. De kernelementen van de nieuwe aanpak zijn:

  • Een optimale samenwerking tussen alle betrokken zorgaanbieders binnen één integraal zorgnetwerk
  • De beschikbaarheid van één centraal aanspreekpunt voor alle patiënten
  • Het organiseren van zorg dicht aan huis

Integraal zorgnetwerk

Het Radboudumc wil een intensieve samenwerking aangaan met diverse ziekenhuizen en het ParkinsonNet. Binnen dit integrale zorgnetwerk speelt de parkinson verpleegkundige een belangrijke rol als eerste centrale aanspreekpunt voor patiënten. Tevens wordt met behulp van draagbare sensoren mogelijk om patiënten op afstand thuis te monitoren en begeleiden.

‘Unieke mogelijkheid’

Professor Bas Bloem, hoogleraar neurologie, is erg tevreden met de schenking van de Gatsby Foundation. ‘Om de problemen in de zorg écht aan te kunnen pakken zijn eigenlijk twee randvoorwaarden noodzakelijk: voldoende geld om het gat te overbruggen tussen het optimale zorgmodel en wat de verzekeraars nu financieren; en voldoende tijd om wetenschappelijk aan te tonen dat het nieuwe model ook echt beter is’, aldus Bloem. ‘Wij zijn de Gatsby Foundation dan ook bijzonder erkentelijk dat zij ons nu de unieke mogelijkheid bieden om in de komende jaren een nieuw model van zorg te implementeren en evalueren.’

Regio Nijmegen

Het nieuwe zorgsysteem wordt gestart in de regio Nijmegen en in het zuidwesten van Engeland. Het nieuwe model wordt gedurende vijf jaar geëvalueerd en de opgedane kennis wordt vervolgens gedeeld met anderen. Tevens wordt samen met zorgverzekeraar CZ gewerkt aan het realiseren van een organisatiemodel voor dit nieuwe zorgsysteem. Het uitgangspunt hiervoor is dat zorgaanbieders beloond worden voor een goede samenwerking en voor een goede gezondheid van hun patiënten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.