106 gemeenten dupe van nieuw Wmo-verdeelmodel

Het budget dat gemeenten krijgen voor de uitvoering van de Wmo 2015 wordt op een nieuwe manier verdeeld. In plaats van een verdeelmodel gebaseerd op historische waarden, zal een nieuw, objectief model gehanteerd worden. 106 gemeenten gaan in dit nieuwe model er tien euro per inwoner op achter uit ten opzichte van het oude model.
106 gemeenten dupe van nieuw Wmo-verdeelmodel
Foto: ANP Piroschka ven de Wouw

Een rapport over het nieuwe verdeelmodel is afgelopen vrijdag gepubliceerd op invoeringwmo.nl. In het stuk leggen onderzoekers van bureau Andersson Elffers Felix uit hoe het nieuwe verdeelmodel werkt waarmee 3,6 miljard euro aan Wmo-geld vanaf 2016 over de Nederlandse gemeenten verdeeld zal worden. Het grote verschil is dat in het oude model gekeken werd naar historische waarden van zorggebruik per gemeente, terwijl het nieuwe model het verwachte aantal indicaties voorspelt door naar een aantal demografische factoren te kijken zoals de gemiddelde leeftijd, hoeveelheid eenpersoonshuishoudens, hoeveelheid minderheden, et cetera.

Verschillen

Als de twee modellen naast elkaar gelegd worden blijkt dat voor

3
28

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.