Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

PvdA wil af van NMa

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het wetenschappelijke bureau van de PvdA wil meer aandacht voor samenwerking en integrale zorg. Voor de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) is geen rol meer weggelegd in de zorg.
PvdA wil af van NMa
Foto: ANP Lex van Lieshout

Dat schrijft de Wiarda Beckman Stichting, het wetenschappelijke bureau van de PvdA, in het rapport ‘Samenwerken aan een gezond en waardig leven’. Aan het rapport heeft de werkgroep zorg, onder voorzitterschap van Eerste-Kamerlid Kim Putters, ruim twee jaar gewerkt. Tot de deelnemers aan de werkgroep behoorden onder meer oud-staatssecretaris van VWS Jet Bussemaker, hoogleraar Pauline Meurs en oud-parlementariër Eeke van der Veen. De huidige staatssecretaris van VWS Martin van Rijn zat in de denktank die de werkgroep heeft bij gestaan.

Zes waarden

De werkgroep heeft zes waarden geformuleerd die de basis vormen voor de PvdA-visie op zorg en volksgezondheid. Een waarde is bijvoorbeeld dat iedereen een eerlijke kans op een gezond en waardig leven heeft. Een andere dat solidaire zorg vraagt om een rechtvaardige verdeling.

Samenwerking

Opvallend is de nadruk op ‘samenwerking’. Dat woord komt 21 keer voor in het 56 pagina’s dikke rapport. ‘Samenwerking en integrale zorg zijn de norm, dus de NMa heeft geen rol daarbij. De verschillende medische, zorginhoudelijke en financieel-economische argumenten moeten evenwichtig gewogen worden. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) lijkt daartoe beter in staat dan een algemeen markttoezicht van de NMa.’

Publieke verantwoordelijkheid

De PvdA-werkgroep wil de publieke verantwoordelijkheid van de overheid versterken. De overheid moet scherper toezien op ‘onnodige medische zorg, onoorbare tariefontwikkelingen, minutenregistraties, verspilling en overproductie worden voorkomen’. Verder stelt de werkgroep voor om de publieke verantwoordelijkheid van zorgverzekeraars voor regionaal samenhangende zorg wettelijk te verankeren. ‘Hun oriëntatie moet gericht zijn op het inkopen van de beste kwaliteit van zorg, preventie en op het bereiken van gezondheidswinst.’ Ook moet er volgens de sociaal-democraten een verbod komen op winstuitkering. Het regeerakkoord biedt juist ruimere mogelijkheden hiertoe.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.