De bonden zijn hier fel op tegen. ‘Waarom moet je die grens opzoeken?’, vraagt Joost Veldt, onderhandelaar voor CNV Publieke Zaak zich af. ‘Het is volgens de Arbeidstijdenwet mogelijk om aaneengesloten diensten van twaalf uur in te voeren. Maar er moet een evenwicht zijn tussen kwaliteit en de gezondheid van werknemers.’ Ook Elise Merlijn, bestuurder Zorg van FNV, wil hier niets van weten. ‘We hebben wel eens gesprekken gehad met de werkgevers over twaalf werkuren per dienst. Maar kom op. Hoe denk je dat die mensen op hun benen staan tijdens zo een lange dienst? En de veiligheid voor patiënten. Hoe kun je die nog garanderen,’ aldus Merlijn.
NVZ
Wouter van der Horst, woordvoerder NVZ, is desgevraagd niet bereid een inhoudelijke reactie te geven, omdat de onderhandelingen nog lopen. Tijdens de onderhandelingen over de vorige cao is het onderwerp van tafel geveegd.
Looneis
FNV, CNV, FBZ en NU’91 hebben een looneis op tafel gelegd van 3 procent. Volgens de bonden is een looneis van 3 procent mogelijk, omdat de personeelskosten van de ziekenhuizen gecompenseerd worden door de overheid. Ook pleiten de bonden voor de verhoging van vergoedingen voor woon-werkverkeer en dienstreizen en de verhoging van de onregelmatigheidstoeslag. De eisen worden gesteld op een moment dat de ziekenhuizen juist moeten bezuinigen op personeelskosten. Een groot aantal ziekenhuizen heeft personeel ontslagen of ontslagen aangekondigd.
Nachtdienst
Een ander onderhandelingsthema is de nachtdienst. De werkgevers willen de maximale leeftijd van werknemers bij nachtdiensten van 57 jaar verhogen naar 59. Dit was in 2011 nog 55 jaar. ‘Het draaien van onregelmatige diensten vanaf 40-45 jaar is zwaar. Het draaien van nachtdiensten vergroot slaapproblemen in de loop der jaren. De leeftijd van 57 is al te ruim’, aldus Elise Merlijn.
Het gebeurt in meer landen, 12 uur per dag werken, je hebt ook meer vrij. De continuïteit zal beter gewaarborgd zijn, ook het je minder tijd nodig voor de overdracht. Het lijkt me het overdenken meer dan waard. Met een 36 urige werkweek zou je 3dagen kunnen werken en 4 dagen vrij kunnen zijn. Met jonge kinderen en een vast werkschema zou dat wel eens ruimte kunnen geven. Maar het is nieuw, anders en dat wordt niet vaak verwelkomd, soms is dat jammer.
een curieuze oproep, die de kwaliteit van de geboden zorg waarschijnlijk niet ten goede komt. ik mis overigens in het bericht iedere motivering van de kant van de aanbieders.
veel beter zou het wellicht zijn te onderzoeken of een vierploegendienst (4x6uur) niet een veel grotere bijdrage is aan de kwaliteit van de zorg en de draagkracht van de zorgmedewerkers.