Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

1200 Ouderen claimen huishoudelijke hulp terug

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
FNV Zorg & Welzijn gaat 1200 ouderen helpen om hun huishoudelijke hulp terug te krijgen. Sommige gemeenten hebben hun beleid al terug gedraaid.
1. schoonmaak.fotolia.vierkant.gif
Fotolia

Dat laat de FNV weten.

Klachten
De meeste meldingen kwamen uit Enschede, Amsterdam, Rotterdam, Apeldoorn en Helmond. In totaal belden ouderen uit 200 gemeenten. Sommigen van hen zijn van zeven uur zorg terug gegaan naar helemaal geen huishoudelijke zorg meer. De ouderen hebben zich de afgelopen twee weken gemeld op het telefonische meldpunt van de vakbond.

Uitspraak CRvB
De FNV ziet mogelijkheden tot terug claimen na de uitspraak die de Centrale Raad van Beroep deed op 18 mei. De CRvB concludeert dat huishoudelijke hulp deel uitmaakt van de, nieuwe, Wmo 2015. ‘Aanspraken op huishoudelijke hulp die zijn toegekend onder de tot 1 januari 2015 geldende oude Wmo, blijven ook daarna gelden. De gemeente kan die aanspraken met toepassing van de Wmo 2015 aanpassen aan haar nieuwe Wmo-beleid. Dit beleid moet berusten op objectief en onafhankelijk onderzoek naar de tijd die nodig is voor een schoon en leefbaar huis.’

Thuiszorg
Campagneleider FNV Zorg & Welzijn, Sarah Dobbe: ‘Het is schokkend dat in zoveel verschillende gemeenten ouderen blijkbaar te weinig zorg krijgen. Juist mensen op echt hoge leeftijd hebben ons gebeld, tot wel 98 jaar. Het is schrijnend dat mensen op die leeftijd nog steeds moeten knokken voor menswaardige zorg en ook dat in zoveel verschillende gemeenten thuiszorgmedewerkers onterecht hun werk hebben verloren. Terwijl veel gemeenten zelf miljoenen euro’s aan zorggeld over hebben gehouden.

Van Rijn
Staatssecretaris Martin van Rijn reageerde positief op de uitspraak van de CRvB: ‘De Centrale Raad heeft de wet geïnterpreteerd zoals ik die bedoeld heb. Dat vraagt om een persoonlijk gesprek met de burger en een luisterend oor van de gemeente. Voor desbetreffende wethouders zit er maar een ding op: houd je aan de wet. Ik zal hen daarop wijzen.’ Van Rijn schreef er een brief over aan de Kamer. Onlangs stuurde Van Rijn als vervolg een brief aan de gemeenten. Hij roept gemeenten dringend op hun verantwoordelijkheid te nemen in overeenstemming met de uitspraken van de CRvB. 

Beleid aangepast
Gemeenten zitten met de uitspraak van de CRvB in hun maag. Amsterdam en Rotterdam hebben inmiddels aangekondigd dat zij hun beleid gaan aanpassen. Ook kleinere gemeenten, zoals Hollands Kroon en Schagen, zullen dit doen. Dat betekent dat de ouderen weer het aantal uren huishoudelijke hulp waar ze in de oude situatie recht op hadden. Dobbe: ‘Wij zijn daar heel blij mee.’ Maar er zijn ook gemeenten die zich niets van de uitspraak aan trekken. Of gemeenten, zoals Utrecht, die opnieuw onderzoek gaan doen. Dobbe: ‘Het is goed dat gemeente maatwerk wil leveren, dat is ook de bedoeling. Maar de ouderen wie het betreft, moeten daardoor langer zonder of met te weinig huishoudelijke hulp zitten.’

Dossier Thuiszorg
Nieuws, achtergronden en opinie over de thuiszorg. De artikelen gaan over verpleging en verzorging bij cliënten thuis en huishoudelijke hulp op indicatie, vaak in combinatie met de zorghervorming.
Lees meer >>

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.