Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

215 gemeenten nog niet over op iWMO 2.0

Honderden gemeenten zijn nog niet overgestapt naar de nieuwe 2.0 versies van de berichtenstandaarden iWMO en iJW, die inmiddels in werking is. Wanneer gemeenten en zorgaanbieders dit niet voor april 2016 gedaan hebben kunnen zij geen berichten meer uitwisselen over zorg en ondersteuning. Dit meldt vakblad Binnenlands Bestuur.
overstappen.jpg

215 gemeenten maken nog geen gebruik van iWMO 2.0, aldus Binnenlands Bestuur. Gemeenten die niet zijn overgestapt kunnen nu nog gebruik maken van de conversiedienst waarmee Wmo-berichten en Jeugdwet-berichten in de 1.0-versie worden omgezet naar een 2.0-versie. Van de conversiedienst kan gebruik worden gemaakt tot 1 april 2016. Het Gemeentelijk Gegevensknooppunt (GGk) en het knooppunt van VECOZO werken vanaf 4 januari 2016 met versie 2.0 van de berichtstandaarden iWmo en iJw.

Nieuwe versie
De nieuwe versie leidt tot minder onnodige variatie en duidelijker bedrijfsregels over relatie tussen berichten. Daarnaast is er een duidelijke vereenvoudiging van specificaties. Gegevenselementen, regels en codelijsten tussen berichten worden geharmoniseerd en ongebruikte velden worden verwijderd. In de nieuwe versie moet een aanbieder een gemeente kunnen verzoeken om toewijzing na een directe verwijzing. De 303-berichten kunnen ook worden ingezet als formele factuur. Aanvullende facturen of nadere administratieve afspraken zijn dan niet meer nodig.

Overstappen
VNG roept partijen op om hun systemen zo snel mogelijk aan te passen naar de 2.0 versie. Ter ondersteuning hebben VNG en KING een stappenplan ontwikkeld waarmee gemeenten een haalbare datum voor overstappen naar de berichtstandaarden versie 2.0 kunnen bepalen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.