Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

300 gedwongen ontslagen bij Savant

Savant Thuiszorg gaat 300 medewerkers gedwongen ontslaan. Dit heeft Annet Boekelman, lid van de raad van bestuur van de Helmondse thuiszorgorganisatie, vrijdag bevestigd.

Eerder deze week werd bekend dat er ongeveer 100 medewerkers zouden moeten afvloeien bij de thuiszorgorganisatie. Boekelman verklaart het verschil: “Omdat Savant nog in gesprek is met de bonden en diverse gemeenten is er afgesproken om het te hebben over ‘meer dan 100 personen’ en het aantal niet eerder naar buiten te brengen. Ik was zelf ook verrast dat het al bekend was geworden”.

Herindicering

Door de verschuiving bij de herindicering wist de thuiszorgorganisatie dat er ontslagen zouden gaan vallen. Gemeenten kiezen vaker voor de goedkopere alfahulpen dan voor de thuiszorgmedewerkers. Het eerste faillissement in de thuiszorg is hierdoor al een feit. Ook Savant raakt nu in de problemen. Dit jaar legt de organisatie 1,2 miljoen toe op de uitvoering.

Rekening

Karin van Leeuwen, vakbondbestuurder van de Unie Zorg en Welzijn, vindt de ontslagen bij Savant onacceptabel. Van Leeuwen signaleert een landelijke trend en probeert het probleem breder opgepakt te krijgen. Daartoe belegden de gemeente Eindhoven en de Unie 7 december een ‘urgentieconferentie’ samen met VWS, diverse gemeenten en zorgaanbieders en cliëntenbehartigers uit de regio. Van Leeuwen: “Dan kan het niet zo zijn dat de medewerkers nu de rekening gepresenteerd krijgen met een gedwongen ontslag. Savant laat nu medewerkers vertrekken zonder een alternatief te bieden of ze voor de zorg te behouden”. Daarnaast vindt ze het tijd dat de gemeente haar sociale verantwoordelijkheid neemt.

Savant hoopt nog enkele arbeidsplaatsen te besparen of de afvloeiing van personeel te verlengen, omdat de gesprekken met de gemeenten nog niet zijn afgerond en een aantal indicaties niet zal veranderen. Tegen mei volgend jaar moet de reorganisatie van het personeel rond zijn. (Zorgvisie – Hanneke Bruggeman)

Lees ook:

Savant gaat 100 mensen ontslaan

Wmo lokt eerste faillissement uit in thuiszorg

Ontslagaanvraag 750 thuishulpen Vierstroomzorgring

Tijd voor revolutie in de thuiszorg (weblog)

1 REACTIE

  1. Ik heb er geen zin in en weet waarschijnlijk al de uitkomst maar probeer eens te ontdekken wat het zeer ruime management van de Savant aan salaris ‘krijgt’.
    Ga eerst op een stoel zitten met een natte doek op je hoofd, dan val je niet zo hard en je hoofd heeft wat bescherming want dat wordt vuurrood van schaamte dat je zulke medelandgenoten hebt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.