Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘30.000 mbo-verpleegkundigen kun je niet missen’

Redacteur KinderopvangTotaal
De verpleegkundige niveau vier moet blijven, volgens de werkgevers in de zorg en MBO Raad. Deze mbo-verpleegkundigen doen werk dat niet gemist kan worden in de zorg. Zij reageren op de nieuwe beroepsprofielen van beroepsorganisatie Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland.
‘30.000 mbo-verpleegkundigen kun je niet missen’

“Als de mbo-verpleegkundige niveau 4 afgeschaft moet worden, laat dat een gat in de zorg in de vvt-sector achter. De voorgestelde nieuwe zorgkundige kan niet dezelfde handelingen doen als een mbo-verpleegkundige.” Aldus woordvoerster Pauline Fuhri van ActiZ, brancheorganisatie in de verpleging en verzorging. “Je kunt bovendien niet de huidige 30.000 mbo-verpleegkundigen allemaal upgraden naar hbo-niveau 5.”

Kritisch

Zowel de werkgevers in de zorg als de Mbo-raad reageerden kritisch op het voorstel van V&VN. Eerder al had de vakbond zich ook al kritisch uitgelaten. De nieuwe beroepsprofielen voor verplegenden en verzorgenden, die V&VN op 8 maart presenteerde, maken onder andere een onderscheid tussen de hbo-verpleegkundige en een nieuwe functie zorgkundige, waarvoor een 3-jarige mbo-opleiding nodig is. Alle partijen benadrukken dat het om een voorstel gaat waarover met alle partijen nog gesproken moet worden.

Afsnijden

De MBO Raad vindt dat het loslaten van de mbo-verpleegkundige “de weg af snijdt voor jongeren en zij-instromers die in de verpleegkundige zorg willen werken.” De MBO Raad ziet meer in functiedifferentiatie voor hbo’ers, “omdat juiste deze groep vaak grotere behoefte heeft aan loopontwikkeling.”

Kwaliteit

De zorgwerkgevers benadrukken dat zij het idee ondersteunen van een duidelijke scheiding tussen niveau vier en niveau vijf. Meer hbo-verpleegkundigen verbetert de kwaliteit in de zorg, bevestigt ActiZ-woordvoerster Fuhri. Dat is een van de doelstellingen van de nieuwe beroepsprofielen. “Instellingen investeren op dit moment op verschillende manieren in kwaliteit. Door nieuwe mensen aan te trekken, maar ook zittend personeel op te leiden of te investeren in een pool van flexwerkers. In de vvt ligt overigens het zwaartepunt van het werk op mbo drie niveau van de verzorgende.” (Zorgvisie – Carolien Stam / foto: ANP Lex van Lieshout)

Lees meer

Mbo-verpleegkundige wordt zorgkundige

800 extra opleidingsplaatsen voor artsen en verpleegkundigen

NZa: ‘Laat gespecialiseerde verpleegkundigen dbc’s openen’

‘Maak werk aantrekkelijker voor verpleegkundigen’

2 REACTIES

  1. degradatie is toch al een keer gebeurt met de ziekenverzorgende. Die titel raakte men kwijt en men werd verzorgende individuele gezondheidszorg.Nu kan een zorgassistent zelfs binnen 3 maanden via evc traject even de opleiding doen.Men is dan meteen zorgbegeleider( hoe raar) Terwijl ziekenverzorgende 3,5 jaar stevig hebben gestudeerd,zelfs in ziekenhuizen hebben gewerkt. Alles is ze afgepakt en denk vanwege kwestie geld en besparing. Kan me de zorgen van de MBO VPK heel goed voorstellen. Hun treft hetzelfde lot als de ziekenverzorgende namelijk degradatie.

  2. Lees alle reacties
  3. De nieuwe beroepsprofielen, die V&V2020 op 8 maart jl. presenteerde, roepen veel reacties op. Enthousiaste, instemmende en kritische: allen geven blijk van betrokkenheid, die welkom is. De reacties scherpen het denken over de inhoud van de profielen én over de aanpak in de komende jaren, op weg naar 2020. Want met de presentatie van de nieuwe beroepsprofielen is het pas begonnen. Zoals Minister Schippers het bij de presentatie zei: ‘Zeggen ‘not-invented here’, is veel te makkelijk. Dus ik nodig echt iedereen uit om hier positief over mee te denken en om in dat gesprek weer een stapje verder te komen over hoe we het in de toekomst gaan doen.’
    Soms gaat in kritische geluiden de nuance verloren. Dat is jammer, want daar is niemand bij gebaat. Dan ontstaat er een onnodig negatieve toonzetting en berichtgeving die lang niet altijd op feiten is gebaseerd. Die veroorzaakt onrust over beroepstitels en BIG-registraties die verloren gaan, titels die vervangen worden door andere, degradatie.
    Kort en duidelijk: V&V2020 gaat over 2020. Niemand verliest haar of zijn titel en BIG-registratie. ‘Zorgkundige’ is geen vervangende titel voor ‘verpleegkundige’, het is een nieuwe beroepstitel. Alle V&V-beroepen worden opgewaardeerd – in het licht van de grote en complexe zorgvraag die op ons afkomt. En rekening houdend met de enorme veranderingen in de organisatie van de zorg.
    Alle juiste informatie is te vinden op http://www.venvn.nl. Degenen die binnen een half uur op de hoogte van de grote lijnen willen zijn: ook de presentaties van Pauline Meurs en Marieke Schuurmans zijn daar online te bekijken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.