Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

4,3 miljard euro aan medicijnen in 2006

DEN HAAG - In het eerste jaar van het nieuwe zorgverzekeringsstelsel stegen de geneesmiddelenuitgaven tot 4,3 miljard euro, meldt de Stichting Farmaceutische Kerngetallen (SFK). Het is de sterkste groei sinds jaren.
4

De belangrijkste oorzaken van de hogere geneesmiddelenuitgaven zijn een algemene toename van het medicijngebruik en een verschuiving in het gebruik naar duurdere geneesmiddelen. Dit komt volgens de SFK voornamelijk door een sterke stijging van het aantal voorschriften van huisartsen. De SFK noemt de groei van het aantal verstrekkingen opmerkelijk.

Stijging voorschriften

Huisartsen schreven 6,9 procent meer geneesmiddelen voor, terwijl het aantal voorschriften van specialisten met 3,9 procent toenam. De afgeleverde hoeveelheid per recept wijzigde nauwelijks. Het zou kunnen dat het consumptiepatroon van voormalig particulier verzekerenden meer op dat van de voormalig ziekenfondsverzekerden gaat lijken, stelt SFK.

Verschuiving naar duurdere middelen

Naast de stijging van de geneesmiddelenuitgaven door een hoger aantal voorschriften, groeien de uitgaven ook door een verschuiving naar duurdere geneesmiddelen. Binnen de totale geneesmiddelenuitgaven is het aandeel van de geneesmiddelen die meer kosten dan 500 euro per voorschift, in de afgelopen jaren opgelopen van 8,8 procent in 2003 tot 13,7 procent in 2006.

Unieke kanalen

Het gaat bij de duurdere middelen zonder uitzondering om kleine groepen gebruikers met hoge uitgaven per gebruiker. Steeds vaker kiezen fabrikanten ervoor om deze geneesmiddelen gedeeltelijk of uitsluitend via een enkele apotheek af te laten leveren. In 2006 bedroeg de omzet via unieke kanalen bijna 170 miljoen euro; een stijging van zo’n 65 procent ten opzichte van 2005. (ZorgVisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Uitgaven medicijnen stijgen 4,6 procent

Amsterdam Thuiszorg opent apotheek

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.