Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘4500 gevallen van geweld ziekenhuizen’

Er zijn jaarlijks 4500 gevallen van geweld tegen personeelsleden van ziekenhuizen. Dat blijkt uit onderzoek van het AD.
'4500 gevallen van geweld ziekenhuizen'

Het gaat bij 1200 gevallen om fysiek geweld, zoals slaan en schoppen. In 200 gevallen is het geweld zo ernstig dat de dader een toegangsverbod krijgt. De daders zijn veelal drank- en drugsgebruikers en patiënten met psychische klachten, maar ook mondige patiënten met een kort lontje die snel hulp eisen.

12 gevallen per dag
Het AD kreeg van een derde van de ziekenhuizen inzage in de gegevens. Omgerekend naar alle 93 ziekenhuizen komt dat neer op 12 gevallen van geweld per dag.

Ontoelaatbaar
‘Men verleent dag in dag uit met hart en ziel hulp aan mensen die dat nodig hebben. Het aantal incidenten is dan ook volstrekt ontoelaatbaar’, reageert minister Edith Schippers van Volksgezondheid op de cijfers. Zij promoot het doen van aangifte en onderzoekt wanneer medici hulpverlening mogen staken in geval van agressie.

Anoniem
Sinds kort kan zorgpersoneel anoniem aangifte doen, maar het is nog niet bekend hoe vaak dat gebeurt. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) noemt het geweld ‘niet acceptabel’. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.