Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

8000 mensen wachten op pgb

Mark van Dorresteijn
De wachtlijst voor het persoonsgebonden budget (pgb) is gegroeid tot 8000 mensen sinds het instellen van de pgb-stop op 1 juli 2010. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het College voor zorgverzekeringen (CvZ).
8000 mensen wachten op pgb

Oud-minister Klink van VWS kondigde de toekenningenstop af, omdat het subsidieplafond van 2,36 miljard euro voor 2010 al in juni was bereikt. Sindsdien belanden de meeste pgb-aanvragers op een wachtlijst. Enkele categorieën van aanvragers zijn uitgezonderd van de pgb-stop. Op 1 oktober stonden er 8000 mensen op de wachtlijst.

Hoogte plafond

Het ministerie van VWS maakt waarschijnlijk nog voor de begrotingsbesprekingen volgende week bekend hoe hoog het subsidieplafond in 2011 wordt. Als de Tweede Kamer daarmee akkoord gaat, wordt duidelijk of de 8000 wachtenden per 1 januari wel een pgb kunnen krijgen.

Daling aantal pgb-houders

De pgb-stop heeft de groei van het aantal budgethouders voor het eerst in jaren een halt toegeroepen. De eerste helft van het jaar kwamen er gemiddeld per maand 1100 budgethouders bij. Toen Klink eind juni de pgb-stop afkondigde waren er 126.131 pgb-houders. Sindsdien krijgen alleen nog mensen een pgb, die zijn uitgezonderd van de pgb-stop. Eind augustus hadden 125.012 mensen een pgb. De uitstroom gaat namelijk wel gewoon door. Dat verklaart de afname. Maar als de pgb-stop 1 januari 2011 wordt opgeheven, zal de groei naar verwachting weer verdergaan.

Overschrijding

Het ministerie van VWS hield er in augustus rekening mee dat het subsidieplafond dit jaar met 50 miljoen euro wordt overschreden. Maar als het aantal pgb-houders blijft dalen, kan de overschrijding lager uitvallen. Bovendien maken niet alle pgb-houders hun budget op. Dat geld vloeit terug naar het rijk. Vorig jaar was dat ongeveer 200 miljoen euro. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

VWS zet het mes in het pgb

CVZ: Groei pgb zet onverminderd door

‘Geen pgb voor mensen met schulden’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

6 REACTIES

 1. PGB is een goed systeem. De controle is helder , alles moet verantwoord worden aan de hand van bonnen-declaraties ; accountant ; etc..
  Mijn zorg is in de Zorg , dat met name de Bestuurders ; het Management ; etc. met enorme salarissen de kosten omhoog jagen , met alles : “In het Belang voor de Client/Klant “?
  Veel Bestuurders strijken een salaris op van meer dan twee ton ( 200.000,00 Euro s!) De meesten ZorgInstellingen werken graag met Zorg in Natura , en hoe worden de Inkomsten dan verdeeld ? Er wordt in deze tijd flink bezuinigd op personeel , mijn vraag is , waarom op personeel ? Polici maak eerst een heldere en duidelijke analyse op deze zorg .

 2. Lees alle reacties
 3. Ik ben zelf werkzaam in de thuiszorg en zie veel particulier gesjoemel met PGB gelden. Kinderen die bij hun (PGB houdende) vader / moeder intrekken, vervolgens strakke afspraken maken met de thuiszorg voor zorglevering (mag vaak geen minuut langer zijn, anders weer gedoe over de factuur) en vervolgens strijken zij zelf het resterende deel op. Waar geen zorg voor geleverd wordt, maar waar wel regelmatig een nieuwe auto voor de deur staat en de nieuwste audio en tv apparaten.
  Het zou goed zijn als er eens goed gekeken wordt naar de besteding van de PGB budgetten, er veel meer bovenop zitten, ik denk dat er dan wel voldoende geld is om alle PGB clienten te voorzien van een budget zonder wachtlijsten.

 4. Het toezicht op de pgb’s moet strenger.Ik denk dan aan de lucratieve zorgbemiddelingsbureautjes. Zoals de vorige staatssecretarissen(!) hebben geconstateerd is er veel oneigenlijk en zelfs frauduleus gebruik.Ook reguliere zorginstellingen,zorg in natura, adviseren hun clienten om daarnaast een PGB te nemen.
  Van de 70.000 verpleeghuisplaatsen zijn ruim 10.000 plaatsen geextramuraliseerd.Binnen de PGB zijn meer mogelijkheden op het gebied van activerende en ondersteunende begeleiding.De client koopt namelijk de zorg in en dient alles zelf te regelen.Dat verpleeg- en verzorgingshuizen ook extramurale hulp verlenen is goed maar het toezicht op de geldstromen dient strenger te worden gevoerd.

 5. Zorg is voor zorg, dat weet ik. natuurlijk moet je er iets aan doen dat mensen hun geld illegaal verkeerd besteden, maar om nu te zeggen dat dat wekelijks gebeurt bij veel mensen!! Lijkt me wat overdreven. Ik ben eerder bang voor de PGB bureau’s en de PGB makelaars, die voor hun bemiddeling erg veel geld vragen en ZELFS aanbieden (ahum) het geld te beheren. Daar vindt wel superveel fraude plaats

 6. Zorg is voor zorg bedoelt. Als ZZP-er kom ik met zeer grote regelmaat tegen dat een PGB wordt aangewend voor een kop koffie op het terras, lekker winkelen met de zorgvrager. En dan niet 1 keer in het half jaar, maar wekelijks.
  Daarnaast is er een grote groep PGB houders die zelf niet in staat zijn hun PGB te beheren. Voor hen zou er een andere passende oplossing bedacht moeten worden zodat ze toch passende zorg krijgen.
  De wachtlijst voor 2011 gaat een grote last worden voor de nieuwe aanvragers van een PGB. Waarschijnlijk hebben we volgend jaar precies hetzelfde probleem als de politiek hier geen constructieve maatregelen in neemt. Ik ben benieuwd en houdt mijn hart vast!

 7. bij pgb houders die goed met hun pgb omgaan (het overgrote deel) vloeit geld dat overblijft terug de staatskas in. Een heel eerlijk systeem, 25 5 goedkoper dan zorg in natura en de clinet houdt altijd zelfregie. natuurlijk zijn er instrumenten nodig om misbruik tegen te gaan, kwaliteitseisen en keurmerken, maar als deze er zijn lijkt me het PGB een prima middel om zorg betaalbaar te houde !

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.