Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

8500 extra zorgmedewerkers haalbaar

Het gaat lukken om eind 2013 8500 extra mensen in de ouderenzorg aan de slag te hebben. Dat concludeert brancheorganisatie ActiZ op basis van een steekproef onder haar leden.
8500 extra zorgmedewerkers haalbaar

In het regeerakkoord is het doel gesteld om eind 2013 voor de hele langdurige zorg 12.000 extra mensen te werven en op te leiden. Hier is 852 miljoen euro voor beschikbaar gesteld. Voor 1 december moeten alle zorgorganisaties hun plannen indienen bij VWS en de zorgkantoren. Voor de verpleeg- en verzorgingshuizen in de ouderenzorg moeten 8500 mensen in dienst genomen worden, en dat gaat lukken. “Op onze bijeenkomst over het convenant langdurige zorg waren de tweehonderd aanwezige leden positief over de mogelijkheden om nieuwe mensen te vinden en zittende medewerkers verder op te leiden”, zegt ActiZ-woordvoerder Pauline Fuhri Snethlage. “Een quickscan onder 35 leden heeft dat positieve beeld zodanig bevestigd dat wij dat nu best al willen aankondigen.”

Zekerheid

Volgens Fuhri Snethlage hebben nog lang niet alle organisaties hun plannen ingediend bij het zorgkantoor. Bovendien verschillen de criteria van de bestedingsplannen per regio en per verzekeraar. “Het is in de ene regio makkelijker om nieuwe medewerkers te vinden dan in andere regio. We merken over het algemeen dat de crisis het effect heeft dat jonge mensen nu voor de zekerheid van een opleiding in de zorg kiezen.”

Sint Jacob

Het opleiden en werven van mensen is ook de kern van het plan dat Stichting Sint Jacob in Haarlem en omstreken heeft ingediend. Bestuurder Anitra Louwers legt uit: “Voor ons plan vragen we 2,4 miljoen euro van het zorgkantoor en leggen we zelf een substantieel bij. Deze week krijgen we de eerste feedback van Achmea. Ik schat in dat ze onze plannen zullen honoreren.” Louwers wil binnen drie jaar een kleine honderd mensen opleiden. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Vakbond wil overleg over extra miljoenen

Extra miljard AWBZ naar opleiden en werven

Verpleeghuis Altenova vraagt of personeel gemotiveerd is

8 REACTIES

 1. het is te hopen dat er meer mensen in de zorg komen dat zou heel fijn zijn
  heb nog steeds geen baan in de zorg vanaf juli doe nu vrijwilligerswerk en hoop dat ik nog een baan van ongeveer 16n uur kan krijgen maar dat zit er niet in ben nu 51 had ook niet gedacht om op straat te komen nu mijn vorige baas failliet is verklaard.
  maar als je een baan in de zorg wil hebben dan moet je toch een diploma halen als je geen diploma in de zorg hebt
  dus heb nu nog geen baan gaat moeilijk en leren wil ik best wel maar dan voor 1 a 2 jaren niet langer en als het kan nog korter

 2. Lees alle reacties
 3. geld genoeg, banen te kort toch? Het is zaak om aanbod van zorgmedewerkers aan te passen aan de vraag van cliënt. als iedereen 5 dagen in de week 7 tot 8 uur achter elkaar ingeroosterd wil worden, komen we er niet. PGB-zorgleveranciers lukt het wel, waarom niet in alle ZiN-aanbieders.

 4. de praktijk laat zien dat er full time banen nodig zijn die ook nog eens te combineren zijn met kinderen/gezin. Wellicht kiezen er ook wat mannen voor zorg, die zullen we in de toekomst namelijk ook hard nodig hebben om voldoende zorgers te houden. (andere helft van de bevolking

 5. Wat een goed bericht. Het valt mij wel op dat als mensen met een negatieve inborst geen tegenargumenten meer hebben, zij er toch nog iets negatiefs uit kunnen persen. voor Ge is werk voor 36 uur, zelfs wel 40. Als je naar de wens van de cliënt kan inroosteren, kan je tot wel 7 dagen in de week op 2 of 3 momenten van de dag makkelijk aan die uren komen. Denk eens out of the box. kijk naar alle PGB-zorgverleners. die hebben die flexibiliteit ook. zij zijn het goede voorbeeld. dat kan toch ook bij ZiN??

 6. Nergens wordt gesproken over opleidingsniveau of kwaliteitseisen t.a.v. de te vinden (nieuwe) medewerkers.
  Wat in ieder geval niet lukt is voor de deadline 8500 zorggekwalificeerde mensen als extra handen aan het bed te krijgen. Dus waarover praten we hier eigenlijk?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.