Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘NZa moet zorgaanbieders garantie bieden’

Zorgaanbieders in sectoren waar vrije prijsvorming is ingevoerd, zouden de zekerheid moeten krijgen dat de Nederlandse Zorgautoriteit niet ingrijpt in de prijzen. Dat stellen onderzoekers voor die de Wet Marktordening Gezondheidszorg hebben geëvalueerd.
‘NZa moet zorgaanbieders garantie bieden’

Marktpartijen moeten een reële kans krijgen om aan te tonen dat de markt goed kan werken. Te vroeg ingrijpen door de NZa kan concurrentie verstoren. Pas als na een periode van drie jaar geen concurrentie tot stand blijkt te zijn gekomen, zou de NZa tot prijsaanpassing kunnen besluiten.

'Indrukwekkend'

De in 2006 in werking getreden Wmg heeft als doel marktwerking in de zorg op gang te brengen. Hierop moet de NZa toezien. De onderzoekers constateren in hun evaluatie echter dat dit wringt met de andere taak van de NZa, namelijk het bewaken van het totale zorgbudget. Tot nu toe heeft de NZa nog nauwelijks gebruik gemaakt van haar instrumenten om markten op gang te brengen en te houden. Het is dan ook nog te vroeg om te kunnen bepalen of de wet een succes is. Wel uiten de onderzoekers veel waardering voor de Nederlandse Zorgautoriteit die een ‘uitzonderlijk zware opdracht op indrukwekkende wijze gestalte heeft gegeven’. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

NZa dwingt apotheker contract te ondertekenen
De NZa wikt, VWS beschikt
NZa wil macht specialisten aanpakken

Eén reactie

  • no-profile-image

    HBO

    Garantie bieden? De NZA biedt een thuiszorg organisatie in Groningen ruim 15 miljoen euro balans steun waarbij niets terugbetaald hoeft te worden. Garantie? Zeker! Hiermee is de garantie afgegeven dat de marktwerking is mislukt en dat de NZA de markt reguleert.

Of registreer u om te kunnen reageren.