Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘NZa moet zorgaanbieders garantie bieden’

Mark van Dorresteijn
Zorgaanbieders in sectoren waar vrije prijsvorming is ingevoerd, zouden de zekerheid moeten krijgen dat de Nederlandse Zorgautoriteit niet ingrijpt in de prijzen. Dat stellen onderzoekers voor die de Wet Marktordening Gezondheidszorg hebben geëvalueerd.
‘NZa moet zorgaanbieders garantie bieden’

Marktpartijen moeten een reële kans krijgen om aan te tonen dat de markt goed kan werken. Te vroeg ingrijpen door de NZa kan concurrentie verstoren. Pas als na een periode van drie jaar geen concurrentie tot stand blijkt te zijn gekomen, zou de NZa tot prijsaanpassing kunnen besluiten.

‘Indrukwekkend’

De in 2006 in werking getreden Wmg heeft als doel marktwerking in de zorg op gang te brengen. Hierop moet de NZa toezien. De onderzoekers constateren in hun evaluatie echter dat dit wringt met de andere taak van de NZa, namelijk het bewaken van het totale zorgbudget. Tot nu toe heeft de NZa nog nauwelijks gebruik gemaakt van haar instrumenten om markten op gang te brengen en te houden. Het is dan ook nog te vroeg om te kunnen bepalen of de wet een succes is. Wel uiten de onderzoekers veel waardering voor de Nederlandse Zorgautoriteit die een ‘uitzonderlijk zware opdracht op indrukwekkende wijze gestalte heeft gegeven’. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

NZa dwingt apotheker contract te ondertekenen

De NZa wikt, VWS beschikt

NZa wil macht specialisten aanpakken

1 REACTIE

  1. Garantie bieden? De NZA biedt een thuiszorg organisatie in Groningen ruim 15 miljoen euro balans steun waarbij niets terugbetaald hoeft te worden. Garantie? Zeker! Hiermee is de garantie afgegeven dat de marktwerking is mislukt en dat de NZA de markt reguleert.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.