Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Bussemaker moet EC uitleg geven over steun Meavita

Staatssecretaris Jet Bussemaker moet de Europese Commissie (EC) uitleg geven over 37 miljoen euro voor de zogeheten ‘vangnetstichtingen’ die zijn opgericht na het faillissement van Meavita Nederland. "Dit is een formele procedure", meldt Ludolf van Hasselt, directeur van de Nederlandse vertegenwoordiging van de EC.
Bussemaker moet EC uitleg geven over steun Meavita

Bussemaker erkent dat zij een reactie moet geven aan de Commissie. Dit doet de staatssecretaris in haar antwoorden op vragen van Kamerlid Fatma Koşer Kaya. “Inmiddels heb ik bericht gekregen van de Europese Commissie dat zich een aantal belanghebbenden in deze kwestie met een klacht tot haar heeft gewend”, zei Bussemaker onlangs in de Tweede Kamer.

Belanghebbenden

Een van die belanghebbenden is Femke Spiering, directeur van thuiszorgorganisatie ZorgZaak. “Ik ben een van de mensen die een klacht heeft ingediend, vooral over de concurrentievervalsing die door deze steun in het leven is geroepen. Ook als burger hoop ik dat deze steun als onrechtmatig wordt beschouwd. Daarnaast hoop ik op verder onderzoek naar het besluit. Velen zien dit niet als een systeemorganisatie en weten dat er andere aanbieders zijn die de zorg kunnen overnemen. Met welke maat worden dit soort steunaanvragen gemeten? Die vraag zou ik graag beantwoord zien.”

Brief Commissie

Directeur Hasselt van de Nederlandse vertegenwoordiging bevestigt dat de EC een brief heeft gestuurd aan Bussemaker. “Dat gaat officieel. De commissie stuurt een brief met de aankondiging dat er een probleem is gesignaleerd.” Hasselt kan niet vertellen of hier sprake is van een zogeheten vrijstellingsbeschikking voor diensten van algemeen economisch belang. Dat is een uitzonderingsclausule van de EC voor staatssteun aan publieke diensten. Bussemaker zelf noemt deze beschikking “niet relevant”, omdat zij van mening is dat er geen steun is verleend. Volgens Bussemaker is niet voldaan aan de criteria voor staatssteun.

Verloop procedure

Hasselt licht toe dat Bussemaker een brief met uitleg naar de EC moet sturen. “Als dit een hele goede uitleg is, wordt de zaak afgesloten. Dat is aan de commissaris voor Mededingingszaken. Soms werpt men rookgordijnen op om de steunverlening uit het zicht te houden. Of dat het geval is, wordt nu dus beoordeeld.”

Steun Meavita

Eind november 2009 kregen de stichtingen die voortkwamen uit het voormalige Meavita in totaal 37 miljoen euro. 22 Miljoen ging naar Haagse Wijk- en Woonzorg. Vijftien miljoen ging naar Thuiszorg Groningen. Volgens de NZa was de steun noodzakelijk om zorgontvangers in die regio’s de continuïteit van zorg te garanderen. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees meer:

Onderzoek naar Meavita-bestuur op lange baan
Bestuur Meavita gedaagd om wanbeleid
Motie: Steunverlening Meavita moet naar EC

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

130701

Gerelateerde tags

7 reacties

 • no-profile-image

  De Hek

  Jamtje, je hebt gelijk. Niet de hele zorg draait om de uitvoerenden. Wel is het zo dat de ondersteuning en overhead het kleinste aandeel is en in het kielzog zullen er best een aantal van hen dan ook een baan vinden bij de andere partij.

 • no-profile-image

  jantje

  Hoe pak je klant bij de hand. Het zijn niet alleen de uitvoerende die in de thuiszorg werken, er zit ook nog genoeg kantoorpersoneel. Hun zetten alles op alles om hun baan te kunnen houden. Jullie doen net of een thuiszorgorganisatie alleen draait om de uitvoerende, maar als het kantoorpersoneel er niet zat, kregen hun niet betaald en GAAN ZE ECHT NIET WERKEN!!! Denk hier maar eens aan.

 • no-profile-image

  De Hek

  Geweldige actie. Eindelijk iemand die de arrogantie van tante Jet breekt. Hopelijk breekt dit haar en de daarmee gepaard gaande onterechtte financiele steun nu eindelijk op.

 • no-profile-image

  Erna

  Tim, voor mij als leek hul je je in raadselen. Leg eens uit wat je bedoeld.

 • no-profile-image

  Elroy

  Mooi. Wordt hopelijk snel duidelijk dat deze steun onterecht is en het absolute concurrentie vervalsing is. Ga ervan uit dat deze soap dan snel voorbij is. Vind met voor de medewerkers wel jammer. Inmiddels moet dit toch een werkgever zijn geworden om moe(deloos) van te worden. Interimmers die veel geld opstrijken en weinig toch niets hebben toe te voegen, vangnetstichtingen die weer verkocht moeten gaan worden!
  Mensen wees wij en pak je klant bij de hand en stap over naar organisaties zoals die van mevr.Spiering

 • no-profile-image

  Tim Robbe

  En nu eens bezien of men zo slim is het aanbestedingsrecht aan het mededingingsrecht te koppelen. Er zijn flink wat argumenten te bedenken waarom dit geen staatssteun zou zijn...

 • no-profile-image

  Ana

  Tja, ik ben ook benieuwd naar die uitleg en voor de rest,zie mijn commentaar op stopwatchzorg....

Of registreer u om te kunnen reageren.