Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Huisartsenkorting zorgt voor veel verwarring

De huisartsen weten het nu zelf ook niet meer: blijft de korting nu 112 miljoen euro of haalt minister Schippers er iets van af?
Huisartsenkorting zorgt voor veel verwarring

LHV-woordvoerder Dianne Paarhuis: “Het bedrag van 112 miljoen is het enige dat wij de minister duidelijk hebben horen zeggen. Voor de rest geeft zij enkel dubbele boodschappen af.”

'Zachte landing'

Tijdens het symposium van de LHV op 2 december vertelde de minister de aanwezige huisartsen dat zij de korting op het inschrijftarief verlaagt met een euro en de korting op het consulttarief met dertig eurocent. Dan blijft er dertig miljoen euro over als zogenoemde ‘variabiliteit’. Hierover moeten huisartsen afspraken maken met zorgverzekeraars. Zo hoopt Schippers de korting ‘zachter te laten landen.’ Volgens Paarhuis wordt dat niet zo gevoeld door de huisartsen: “Dit is geen handreiking”. Ook op het symposium aanwezige huisartsen hebben er een hard hoofd in: “Het zal wel een vestzak/broekzakverhaal zijn. We moeten meer doen voor hetzelfde geld.”

Kostenbesparing

Onlangs verschenen berichten in de media waaruit blijkt dat de bezuiniging niet op 112 miljoen uit zou komen, maar op 88 miljoen. Per abuis zouden indexatiekosten ter hoogte van 24 miljoen in eerste instantie niet meegerekend zijn door VWS. Paarhuis: “Met dit indexatiebedrag krijgen huisartsen wat hen toekomt. De afgelopen jaren is niet eens geïndexeerd.” Over de opmerking van de minister dat de huisartsen in overleg met de zorgverzekeraars op een besparing moeten uitkomen van dertig miljoen, wordt niet meer gerept. Deze week hoopt de LHV in gesprek met VWS duidelijkheid te krijgen. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Edith Schippers komt huisartsen tegemoet
Bezuinigingen huisarts vallen lager uit
Huisartsen stoppen samenwerking met ziekenhuizen
Schippers haalt minder terug bij huisartsen

4 reacties

 • no-profile-image

  huubke

  ben het volkomen eens, dat de basis het voor het vertellen krijgt."Wel hiervoor denken maar niet doen;" is het motto van de elite

 • no-profile-image

  G K Mitrasing

  Sinds 1983 zijn huisartsen qua loon niet eens geindexeerd. Wat een geklets over indexatie. Zolang de poltiek niet wil aangeven wat een huisarts mag verdienen is het altijd te veel.

 • no-profile-image

  henkjan

  tja mevrouw schippers snapt het ook allemaal niet meer last van dubbel geheugen.
  oplossing : weg met dit flutkabinet grote graaiers zijn het

 • no-profile-image

  rob

  Wen er maar aan. Ben zelf zorgverlener in de zorg voor vestandelijk gehandicapten en verantwoordelijk voor de budgetten(pgb's). Doe dit nu acht jaar. Elk jaar is het een verrassing wat er uit de koker(zorgkantoor) komt. Hoezo zorg en zekerheid.

Of registreer u om te kunnen reageren.