Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Huisartsenkorting zorgt voor veel verwarring

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De huisartsen weten het nu zelf ook niet meer: blijft de korting nu 112 miljoen euro of haalt minister Schippers er iets van af?
Huisartsenkorting zorgt voor veel verwarring

LHV-woordvoerder Dianne Paarhuis: “Het bedrag van 112 miljoen is het enige dat wij de minister duidelijk hebben horen zeggen. Voor de rest geeft zij enkel dubbele boodschappen af.”

‘Zachte landing’

Tijdens het symposium van de LHV op 2 december vertelde de minister de aanwezige huisartsen dat zij de korting op het inschrijftarief verlaagt met een euro en de korting op het consulttarief met dertig eurocent. Dan blijft er dertig miljoen euro over als zogenoemde ‘variabiliteit’. Hierover moeten huisartsen afspraken maken met zorgverzekeraars. Zo hoopt Schippers de korting ‘zachter te laten landen.’ Volgens Paarhuis wordt dat niet zo gevoeld door de huisartsen: “Dit is geen handreiking”. Ook op het symposium aanwezige huisartsen hebben er een hard hoofd in: “Het zal wel een vestzak/broekzakverhaal zijn. We moeten meer doen voor hetzelfde geld.”

Kostenbesparing

Onlangs verschenen berichten in de media waaruit blijkt dat de bezuiniging niet op 112 miljoen uit zou komen, maar op 88 miljoen. Per abuis zouden indexatiekosten ter hoogte van 24 miljoen in eerste instantie niet meegerekend zijn door VWS. Paarhuis: “Met dit indexatiebedrag krijgen huisartsen wat hen toekomt. De afgelopen jaren is niet eens geïndexeerd.” Over de opmerking van de minister dat de huisartsen in overleg met de zorgverzekeraars op een besparing moeten uitkomen van dertig miljoen, wordt niet meer gerept. Deze week hoopt de LHV in gesprek met VWS duidelijkheid te krijgen. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Edith Schippers komt huisartsen tegemoet

Bezuinigingen huisarts vallen lager uit

Huisartsen stoppen samenwerking met ziekenhuizen

Schippers haalt minder terug bij huisartsen

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.